Захоплення та мілітаризація Росією ЗАЕС несе загрозу людству. Заява

Ядерна безпека: Спільна заява щодо безпеки цивільних ядерних об’єктів під час збройних конфліктів.

Ми, міністри закордонних справ Великої Британії, Італії, Канади, Німеччини, України, Франції, високопосадовці Республіки Корея, Сполучених Штатів Америки, Швейцарії та Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики хочемо висловити нашу серйозну стурбованість щодо загрози безпеці ядерних об’єктів в Україні, призначених для мирних цілей, та їхнього персоналу, що значно підвищує ризик ядерної катастрофи.

Ми хочемо відзначити одноголосне рішення Генеральної конференції МАГАТЕ GC (53)/DEC/13 від 2009 року під назвою «Заборона збройного нападу або погрози нападу на ядерні установки під час їх експлуатації або будівництва», у якому наголошується на важливості безпеки, охорони та фізичного захисту ядерного матеріалу та ядерних об’єктів, призначених для мирних цілей, а також резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ GC (XXIX)/RES/444 та GC (XXXIV)/RES/533 щодо збройних нападів або загроз ядерним об’єктам, призначеним для мирних цілей.

Ми підкреслюємо важливість «Семи незамінних стовпів ядерної безпеки» Генерального директора МАГАТЕ, викладених у його заяві на засіданні Ради керівників МАГАТЕ 2-3 березня 2022 року.

Зазначені «Сім незамінних стовпів ядерної безпеки», засновані на актуальних стандартах ядерної безпеки МАГАТЕ та інструкціях з ядерної безпеки, такі:

  1. Необхідно підтримувати фізичну цілісність усіх ядерних об’єктів: реакторів, паливних басейнів, сховищ радіоактивних відходів;
  2. Усі системи захисту та безпеки, а також обладнання мають бути повністю функціональними в будь-який час;
  3. Персонал, залучений до експлуатації, повинен бути в змозі виконувати свої відповідні обов'язки з безпеки та охорони, а також мати спроможність приймати рішення без надмірного тиску;
  4. Для всіх ядерних майданчиків має бути забезпечене надійне електропостачання від мережі за межами майданчика;
  5. Повинні існувати безперебійні логістичні ланцюжки поставок і транспортування до та з об’єктів;
  6. Повинні існувати ефективні системи радіаційного моніторингу на об’єкті та за його межами, а також заходи готовності та реагування на надзвичайні ситуації;
  7. Насамкінець, має бути надійний зв’язок із регулятором та іншими залученими сторонами.

Ми маємо намір і надалі підтримувати дії МАГАТЕ щодо сприяння реалізації цих принципів в Україні, зберігаючи повну повагу до суверенітету України, в тому числі через імплементацію плану МАГАТЕ з допомоги Україні в галузі ядерної безпеки.

Ми вітаємо Місію підтримки та допомоги МАГАТЕ в Запоріжжі та дякуємо Генеральному директору та його команді за мужність і рішучість у виконанні цієї важливої місії. Ми підтримуємо зусилля щодо збереження постійної присутності МАГАТЕ на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) для підтримки України та готові підтримувати цілі місії МАГАТЕ у сфері ядерної безпеки та гарантій, якщо це необхідно.

Ми наголошуємо, що захоплення та мілітаризація Росією ЗАЕС є першопричиною нинішніх загроз у сфері ядерної безпеки та захисту. Нагадаємо, що загроза ядерної катастрофи залишатиметься надзвичайно високою, поки Росія буде присутня на території  ЗАЕС. Російська Федерація має негайно вивести свої війська за межі міжнародно визнаних кордонів України та поважати територіальну цілісність і суверенітет України. Ми повторюємо, що в разі проведення Російською Федерацією будь-яких фіктивних референдумів на окупованих територіях України, вони не матимуть жодних правових і політичних наслідків, у тому числі щодо статусу ЗАЕС.

Ми вітаємо роботу Генерального директора щодо подальших дій після його візиту 1 вересня та пропозиції, що містяться в його звіті. Ми підтверджуємо нашу підтримку резолюції GOV/2022/58, прийнятої 15 вересня Радою керівників МАГАТЕ.

Ми підкреслюємо важливість дотримання норм міжнародного гуманітарного права та поновлення зусиль, спрямованих на швидке зміцнення міжнародної бази щодо захисту ядерних установок, призначених для мирних цілей, у тому числі під час збройних конфліктів.

Як перший крок, ми готові підтвердити важливість цих «Семи незамінних стовпів ядерної безпеки» на відповідних форумах, зокрема в МАГАТЕ та в Організації Об’єднаних Націй, якщо це доречно.

Ми також готові переглянути напрацювання, засвоєні в Україні, щоб допомогти МАГАТЕ та міжнародній спільноті підготуватися до майбутніх подій та відповіді на них, а також передбачити нові загрози, такі як кібератаки.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?