Європейська Рада зробила гучну заяву проти загарбницьких дій росії

Заява членів Європейської Ради

Рік тому путінська Росія почала жорстоку загарбницьку війну проти України.

Український народ продемонстрував неймовірну силу, захистивши свою Батьківщину та основні принципи міжнародного права від російської агресії. Вони продемонстрували рішучість у захисті демократії та свободи, стійкість перед обличчям труднощів і гідність перед обличчям злочинів Росії.

Український народ показав світові, що майбутнє України вирішувати українцям. Жодна країна не має права вторгатися в сусіда або порушувати його суверенітет і територіальну цілісність. Ця агресія є злочином проти миру. Це порушує Статут ООН, принципи ООН і цінності людства. Ми не можемо і не повинні залишатися пасивними перед такими злочинами.

Росія систематично атакувала мирне населення, руйнувала міста та нападала на українську ідентичність. Ми сповнені рішучості забезпечити притягнення до відповідальності всіх осіб, відповідальних за військові злочини та інші найтяжчі злочини, вчинені у зв’язку з веденням Росією загарбницької війни проти України.

Росія використовувала продовольство та енергію як зброю, створювала дуже безвідповідальні ядерні загрози та поширювала неправдиві наративи про війну. Загарбницька війна Росії та її наслідки суттєво вплинули на багато країн, зокрема через вплив на світову економіку, ціни на продовольство та товари. Європейський Союз продовжуватиме працювати з партнерами, щоб пом’якшити ці наслідки та надавати допомогу країнам і людям, які її найбільше потребують.

Європейський Союз та його партнери діяли швидко та згуртовано. І ми продовжуватимемо твердо й у повній солідарності з Україною та її народом стільки, скільки буде потрібно. Усі українці заслуговують на те, щоб жити в мирі та вільно обирати свою долю. Україна є частиною нашої європейської родини. Українці висловили бажання мати майбутнє в Європейському Союзі, і ми це визнали, надавши Україні статус країни-кандидата. Вибором народу України є мир, демократія, верховенство права, повага до основних прав і процвітання.

Європейський Союз продовжуватиме підтримувати Україну в політичному, економічному, гуманітарному, фінансовому та військовому планах, у тому числі шляхом швидких скоординованих закупівель у європейської промисловості. Ми також підтримуватимемо відновлення України, для якого ми прагнутимемо використовувати заморожені та знерухомлені російські активи відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права. Ми й надалі посилюватимемо колективний тиск на Росію, щоб вона припинила її загарбницьку війну. Для цього ми приймемо десятий пакет санкцій і будемо вживати заходів проти тих, хто намагатиметься обійти заходи ЄС.

Ми підтримуємо формулу миру президента Зеленського. Разом з нашими міжнародними партнерами ми подбаємо про перемогу України, дотримання міжнародного права, відновлення миру та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, відбудову України та здійснення справедливості.

До того дня ми не відпочинемо.

Підготовлено Представництвом Європейського Союзу в Україні

На фото: Палає Чернігівська ТЕЦ від влучення російського снаряду

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?