Цей день в історії УПА — 25 грудня

1944 рік

Сотня «Журавлі» УПА-Захід у багатогодинному бою з загоном НКВД в селі Максимівка на Станіславщина знищила 17 військових. Втрати повстанців: один загиблий, п’ятеро поранених.

1945 рік

Відділ УПА наскочив на загін НКВД біля села Дубровиця на Львівщині. У перестрілці загинули командир сотні «Холодноярці» УПА-Захід «Чорнота», заступник командира «Атака» і начальник штабу «Байда».

Чота сотні «Опришки» УПА-Захід у засідці біля села Липа на Станіславщині атакувала конвой НКВД, що супроводжував заарештованих. Під час тривалої перестрілки знищені старший лейтенант і шестеро військових, звільнені всі заарештовані.

Пошукова група НКВД захопила криївку в селі Долина на Львівщині. Загинув господар хати, а двоє повстанців зазнали поранень в перестрілці і застрелилися.

У сутичці з загоном НКВД у селі Рокитне на Львівщині загинула зв’язкова крайового проводу ОУН Марія Вовк.

1946 рік

Троє воїнів сотні «Змії» УПА-Захід загинули під час зіткнення з загоном МВД у лісовому масиві Хирівського району Дрогобиччини.

1947 рік

Пошукова група МВД захопила підпільну типографію біля села Медвежа на Дрогобиччині. Всі повстанці, що перебували всередині, загинули в перестрілці.

У селі Лучка на Тернопільщині підпільники знищили військового МВД, ще одного поранено.

1948 рік

У сутичках із загонами МВД у селах Бусовисько, Орів і Станківці на Дрогобиччині загинули районний провідник ОУН «Левадний», зв’язкова Катерина Ковбасюк і ще один повстанець.

1949 рік

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Спасів на Львівщині. В результаті бою загинули районний провідник ОУН Михайло Панас – «Лук» і двоє зв’язкових.

1953 рік

Пошукова група МГБ захопила криївку в селі Лани на Львівщині. Повстанці, що перебували всередині, вчинили збройний опір. Троє загинули в перестрілці, четвертого захоплено в полон у непритомному стан

Підготував Сергій Горобець,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання Суспільний кореспондент

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?