Поштовий блок присвячений Григорію Сковороді погасили у США

Поштовий блок «Сад божественних пісень. До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди» урочисто погасили у Нью-Йорку, Сковородинівці та Києві.

На одній поштовій марці поштового блоку *** художники-графіки відтворили малюнок Сковороди — фонтан «Нерівна всім рівність». Зображення цього фонтану було на банкнотах УНР в 500 гривень, що ходили у 1918—1920 роках, а також зараз є на банкнотах незалежної України, введених в обіг у 2006 році. А на другій марці блоку — портрет Сковороди, а на полях блоку факсиміле філософа та зображення янголів.

Григорій Сковорода

У Нью-Йорку церемонія відбулася під час візиту Першої леді України Олени Зеленської до Українського музею. Саме тут проходив захід за участі української громади США, представників музейної спільноти. Він був присвячений привернення уваги до воєнних злочинів рф проти культурної спадщини України та фандрейзингової кампанії на збереження Національного літературно-меморіального музею Сковороди.

Пам'ятні відбитки штемпеля “перший день” на конверті та марці поставила Олена Зеленська, Генконсул України у Нью-Йорку Олексій Голубов, генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Також цього ж дня погашення проводилося біля музею Національного літературно-меморіального музеї Г. Сковороди на Харківщині за участю міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, директора музею Наталії Міцай, представників Харківської ОВА.

У Києві на спецпогашення завітав один із авторів дизайну поштового випуску, художник-графік Сергій Харук, який провів автограф-сесію для поціновувачів філателії.

«Так само, як ЗСУ відстоюють нашу землю, маємо відстояти культуру. Сьогодні оголосила про старт глобальної благодійної ініціативи з відродження зруйнованих пам’яток. І першим її учасником стане саме Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди, на відновлення якого підуть кошти від продажу нової ювілейної марки «Сад божественних пісень. До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди». Культура не має кордонів і меж. Отже, вона незнищенна. Перефразовуючи найвідоміший вислів Сковороди, можна точно сказати: ворог ловив його, та не спіймав», — зазначила Перша леді України Олена Зеленська.

В рік 300-річчя видатного українського письменника та філософа Григорія Сковороди росіяни навмисне поцілили в його музей. На цьом акцентував увагу міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Але їм не вдасться знищити нашу пам’ять та нашу ідентичність — відновимо, збудуємо, переможемо, — підкреслив Олександр Ткаченко. — Міністерство культури та інформаційної політики вже розпочало збір коштів на відновлення музею в Сковородинівці.  До фандрейзингової кампанії зі збереження Національного літературно-меморіального музею Сковороди тепер приєдналась і Укрпошта. Наша задача сьогодні — зберегти нашу память, захистити нашу ідентичність, проти якої воєю ворог. Спільними зусиллями нам все під силу” — міністр культури та інформаційної політики».

Про важливість відновлення зруйнованого росіянами музею українського філософа Григорія Сковороди говорив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

«Укрпошта робить свій вклад у відновлення культурних надбань, зруйнованих загарбниками рф. Цей поштовий випуск ми також зробили благодійним і частина коштів від його продажу піде на відновлення музею. Саме із США, де мешкає одна із найбільших українських діаспор, ми починаємо збір коштів на відновлення музею Сковороди на Харківщині. Сподіваюся на підтримку і наших співвітчизників за кордоном, і українців, і філателістів із країн світу, аби зібрати необхідну суму коштів. За активної участі усіх нас ми зможемо 7,5 млн грн передати на відновлення музею у Сковородинівці», — зазначив Ігор Смілянський.

Укрпошта цей випуск також зробила благодійним для збору коштів для відновлення зруйнованої 6 травня російською ракетою будівлі музею у Сковородинівці на Харківщині, де останні роки жив і творив мислитель. 15 гривень з продажу кожного поштового блоку, або 7,5 млн грн, які планує зібрати Укрпошта, будуть спрямовані на відновлення Національного літературно-меморіального музей ім. Григорія Сковороди.

Вартість поштового блоку складає 75 грн, тираж – 500 тисяч примірників.

Дизайн цього поштового випуску виконали художники-графіки Олександр та Сергій Харуки.

Новий поштовий блок можна придбати у міських відділеннях поштового зв’язку, а також у  офіційному онлайн-магазині Укрпошти та в офіційних магазинах Укрпошти на маркетплейсах PROM, Kasta та Rozetka, а набори з поштовим блоком доступні в офіційних магазинах Укрпошти на Amazon та eBay.

На продаж марок та конвертів діють обмеження: у відділеннях та онлайн можна придбати не більше 5 маркових аркушів та 5 художніх конвертів на одне замовлення.

Нагадаємо, що однією непересічною філателістичною продукцією вересня став марковий художній конверт «Ласкаво просимо до пекла!» з ескізом із путіним.

*** В Укрпошті пояснили, що «блок поштовий» — це особливий варіант випуску знаків поштової оплати, що складається з однієї або декількох поштових марок, сюжети яких відповідають одній тематиці. Вони надруковані на окремому аркуші з полями, які містять пам'ятні тексти або малюнки.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?