Після 24 лютого відбулися перші курси української мови в Чернігові

Курсів української мови у Чернігові вже з`явилося чимало, і то добре. Але сьогодні в Культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо» відбулася непересічна подія. Це було заняття відновлених знаменитих БКУМ — Чернігівських Безкоштовних курсів української мови, волонтерського проєкту. Курсів, створених понад 6 років тому Людмилою Зіневич.

Кандидатка філологічних наук, викладачка університету з понад 20-річним стажем, вона створила і беззмінно очолює ці курси. І це не просто мовні заняття, це численні культурницькі заходи, зустрічі з письменниками, митцями, екскурсії місцями історії і культури Чернігівщини, України.
Людмила Зіневич,Ірина Кулаковська
У 2019 – 2022 роках Курси діяли при Чернігівській центральній міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського, директоркою якої в цей час була Людмила Зіневич. Зараз вона тимчасово перебуває в Німеччині, в столиці Баварії Мюнхені, де веде велику культурницьку роботу серед українців. Також вона і далі працює за фахом – доценткою, викладчкою Харківського Національного університету ім. Каразіна, який створив у Мюнхені свій Навчальний центр. В цьому місті вона відновила і діяльність БКУМ. Але водночас і далі веде їх у Чернігові. Ось і зараз, у свій приїзд до рідного міста провела чергове заняття Курсів.
Десятки людей зібралися в затишному «Інтермеццо». Багато хто з учасників Курсів не бачили одне одного майже рік, всю війну. Тому такою великою була радість спілкування.
Володимир Фриз

Людмила Зіневич розповіла про українську діаспору Німеччини, давню і про нинішніх мігрантів. Свої вірші читали поети – Заслужений лікар України Володимир Фриз, Ірина Кулаковська. Автор цих рядків, засновник і редактор чернігівських газет «Світ-інфо» і «Струна», також читав свої вірші, виконав під гітару власні бардівські пісні.

Було надзвичайно тепло, затишно у колі талановитих, розумних, творчих людей, патріотів, яких уже сьомий рік гуртують ці Курси.
Петро Антоненко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?