Окупанти спалюють тіла своїх загиблих у мобільному крематорії

У селищі Седнів на Чернігівщині російські загарбники спалюють трупи своїх загиблих, наражаючи селище на токсичну небезпеку.

Про це повідомляє у Facebook міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина».

«На території крохмального заводу містечка Седнів Чернігівської області проводиться знищення тіл загиблих солдатів росії. Тіла спалюються, стоїть страшенний сморід», – зазначається в повідомленні.

Як зазначили в організації, для виготовлення крохмалю застосовують температури близько 130 градусів по Цельсію та нижче. Це занадто низькі температури для знищення людського тіла, а за неповного згоряння виділяється дуже багато чадного газу, вуглекислого газу, аміаку та інших шкідливих речовин.

«Коли починають горіти кістки, виділяється білий фосфор, який є дуже токсичною речовиною. Ймовірно, тіла обливають бензином чи соляркою, бо 130 С – це низькі температури для горіння тіла. Якщо трупи вже почали гнити, то виділятиметься ще сірководень. Дим під час такого спалювання буде йти чорний або густий бурий з неприємним запахом (оксиди азоту мають темний колір і жахливий запах)», — вказують у своєму матеріалі джерела.
Щоб уникнути таких наслідків у цивільних крематоріях відповідно до будівельних та санітарних норм для роботи кремаційних печей дозволено застосовувати як паливо природний газ, дизельне паливо, електроенергію тощо відповідно до технічних характеристик печей.
«Печі повинні бути обладнані ефективними системами димовсмоктування і очищування газів. Ступінь очищення треба визначати в кожному конкретному випадку за узгодженням з органами державного санітарного нагляду. Застосовувати печі потрібно тільки серійного виробництва, такі, що пройшли екологічну експертизу відповідно до чинного законодавства з охорони навколишнього природного середовища», — йдеться в повідомленні.

 

Захисники довкілля зауважили, що вбиті, які лежать непохованими, також можуть становити небезпеку для здоров’я. Тіла, що розкладаються, не можна торкатися без належного захисту.

«Ті вбиті, які лежать не похованими, також можуть становити небезпеку для здоров’я. При розкладанні тіла також виділяються усі вище перераховані шкідливі для довкілля і здоров’я хімічні речовини. Тіло, що розкладається, є також джерелом небезпечних бактерій, вони можуть потрапляти у водні об’єкти, можуть розноситися тваринами: птахами, собаками, щурами», – зазначили екологи.

Крім того, небезпечними є гастроентерит від забрудненої води, з якою був контакт тіла загиблого, а також ті хвороби, на які хворів померлий: гепатити В і гепатит С, ВІЛ, кишкові патогени, туберкульоз, холера та інші.

«Якщо бактерії з тіла, що розкладається, потраплять у відкриту рану або на слизові оболонки, через воду в організм людини, це може стати причиною зараження крові, запалень та призвести до важких наслідків. Після смерті в біологічному матеріалі утворюються шкідливі бактерії, трупна паличка. Тому ми не радимо торкатися тіл, що розкладаються, без належного захисту», — зауважили екологи.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?