Чернігівська обласна бібліотека – володарка премії «Мій бренд»

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка – володарка премії «Мій бренд» від Чернігівської регіональної торгово-промислової палати. Сертифікат на 3000 гривень – наш! Його урочисто вручили директорці нашої бібліотеки Інні Аліференко.

Ця приємна подія відбулася в межах ХІХ обласного ярмарку «Що може жінка».

Ми раді, що постійно беремо участь у такому ґрунтовному заході, покликаному возвеличити роль жінок у суспільстві.

Таке право потрібно заслужити, і нам це вдалося. Адже мета ярмарку – промоція жіночого бізнесу, розвитку і вдосконалення жіночого підприємництва та реалізація лідерського потенціалу жінок.

Цей захід – соціальний проєкт, який звертає увагу на важливу роль жінки в житті нашого суспільства та дає можливість презентувати на широкий загал свої досягнення.

Ми – кращі! Так тримати! Наша робота цікава й потрібна людям. Нас знають, нас цінують. Ми перемогли потоп (у тому числі й завдяки допомозі небайдужих людей), ми пережили локдауни – і вистояли! І повернулися до повноцінної діяльності. Усе це зробили на перший погляд тендітні, але насправді такі впевнені та сильні жіночі руки. Воістину – жінка може все!

Обласний ярмарок «Що може жінка» цьогоріч, зважаючи на карантинні обмеження, відбувся просто неба – на Алеї Героїв, де цього дня було весело та людно. Дата проведення припала на 22 травня – день Миколая весняного (адже, як відомо, цього святого за його добрі справи вшановують двічі на рік – навесні та взимку). І, напевно, ще й завдяки Чудотворцеві ярмарок удався на славу.

Атмосфера була яскравою, доброзичливою, щирою та щедрою. Підприємства Чернігівщини пропонували всім охочим продегустувати і придбати свою продукцію, милували око вироби місцевих майстринь, вабили до себе картини чернігівських художників та книжки письменниць, які живуть у нашому стародавньому граді, чарувала чудова музика, лунали гарні пісні… Одне слово – море причин для позитиву! І все це – у нас! Багате Придесення на талановитих та умілих людей…

Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка розташувалася на двох локаціях. На першій чарівні привітні бібліотекарки рекламували наші фонди та послуги й запрошували людей ставати користувачами бібліотеки. Кожен охочий міг узяти з собою візитку бібліотеки, афішу заходів на найближчий місяць чи декілька закладок з інформацією про послуги, які надають наші відділи. До уваги гостей ярмарку пропонувалися краєзнавчі видання про Чернігів, сучасна українська й зарубіжна література та книги місцевих авторів.

Люди з цікавістю оглядали книжкову виставку, дехто навіть запитував, скільки коштує та чи інша книга. Відповідали, що вони не продаються, але всі ці книги, а також багато інших можна взяти у відділі абонемента, якщо записатися до нашої бібліотеки. Той, хто бажав стати нашим новим користувачем, отримував комплімент – цукерку з передбаченням. Солоденьким можна було поласувати, а передбачення – неодмінно зберегти, бо це – своєрідний «бонус» при записі до бібліотеки.

Особливо приваблювала увагу оригінальна фотозона – інсталяція з книжок. Дехто навіть понюхати їх намагався – мовляв, старі книжки дуже приємно пахнуть. А воно й так. Спогадами, дитинством… До речі, малюки та підлітки отримували в подарунок «бібліорозмальовки» із серії «Радимо почитати».

Підходили до нас і кияни, і ніжинці, й гості з Носівки… Усіх не перерахувати. Кожен – з добром та відкритим серцем. І ми знаходили добре слово навзаєм. Хтось просто хотів поспілкуватися, і бібліофеї не відмовляли людям у цьому задоволенні. Хтось згадував, як ходив до бібліотеки Короленка ще студентом, а нині – закрутилося: сім’я, робота… Були й ті, хто попри зайнятість твердо вирішував повернутися до когорти наших читачів. І ми щиро цьому раділи. Адже беремо участь у подібних заходах, аби заявляти про себе, нагадувати людям: «Ми є, і ми працюємо для вас та отримуємо від цього задоволення».

Сучасна бібліотека – це не лише книги, а й розмаїття всіляких інших цікавинок: майстер-класів, клубів, студій, зустрічей за інтересами. Зокрема, при нашій бібліотеці організовано клуб під назвою «Поетичний бібліопростір «А+». Отже, на другій локації дарували людям свою творчість його учасники – поети з Чернігова та області. Модераторка й ведуча заходу Наталія Утиро традиційно провела інтерв’ювання, зазначивши тематику – «Ваша філософія життя» та спонукавши учасників клубу до піднесених роздумів.

А потім свої вірші читали Анна Дмитрук, Світлана Камишна, Олена Мамчич, Лариса Батог, Ірина Кулаковська, Наталія Коса, Євген Моргун, Валентина Григоренко, Ольга Петренко, Лана Світко, Людмила Ковальчук, Віра Тищенко, Алла Шокотько, Ніна Горбань, Тетяна Тимошенко, Володимир Снєгін, Марія Шевченко...

Лунали поезії про весну, про кохання, про красу природи та любов до рідної землі і ще про щось – таке незбагненне й сокровенне… Недаремно ж тема зустрічі – «Чарівно співає весна». Не обійшлося і без дотепних та влучних пародій. Бо весна – то не лише романтика та розквіт природи, але й щирі усмішки.

Олексій Дербечов

Співала весна, і співав саксофон у руках давнього друга нашого бібліопростору – артиста Міського палацу культури Олексія Дербечова. Також пан Олексій дарував усім чудові пісні під акомпанемент гітари.

Було все: буяння зеленолисту й каштанового цвіту, сонце, спілкування, піднесення, захоплення, переплетіння музики та поезії. І навіть ніжно-повітряно-прозора миттєвість білого вальсу…

Організатор обласного ярмарку – громадська організація «Спілка жінок Чернігівщини» за підтримки Департаменту розвитку економіки та сільського господарства Чернігівської ОДА, Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА, Чернігівської міської ради, Чернігівської регіональної торгово-промислової палати, Інноваційно-інформаційного центру креативної економіки «Родзинки України» та КП «Обласний молодіжний центр» Чернігівської обласної ради.

Лана Світко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?