В ООН засудили росію за війну в Україні

Заява Високого представника/Віцепрезидента Жозепа Борреля на надзвичайній сесії Генеральної Асамблеї ООН, 23 лютого 2023 р.

Пане Президенте, Генеральна Асамблея, шановні делегати, пані та панове,

Цього тижня виповнюється рік, як Росія почала незаконне вторгнення в Україну. Як усім відомо.

Це був і залишається явним випадком агресії постійного члена Ради Безпеки [ООН]. А це Росія, всі знають.

Грубе порушення міжнародного права та принципів Статуту ООН. Світ потребує миру в Україні, і народ України заслуговує на мир після стількох страждань. Але не будь-який спокій.

Нам потрібен мир, заснований на принципах Статуту Організації Об’єднаних Націй, тому ми [тут] у цьому самому залі.

Про це резолюція, представлена ​​Україною. Йдеться про те, щоб підтвердити нашу підтримку Україні та викласти принципи миру.

Хочу підкреслити: ця війна проти України не є «європейським питанням». Мова не йде про «Захід проти Росії».

Ні, ця незаконна війна стосується всіх: Півночі, Півдня, Сходу, Заходу. Весь світ.

Ми сьогодні тут, щоб підтвердити нашу підтримку суверенітету України та її територіальної цілісності в межах її міжнародно визнаних кордонів, як і будь-якого члена ООН.

Так. Суверенітет. Територіальна цілісність: це принципи, які Росія атакує в Україні щодня.

Це також принципи, яких ми маємо дотримуватися всюди, щодня.

Якщо ми сьогодні не засудимо і не припинимо дії Росії в Україні, це збільшить ризик для будь-якої іншої країни в іншому місці світу зіткнутися з подібною агресією.

Ніхто не може почуватися в безпеці у світі, де незаконне застосування сили було б нормальним.

І це стаття 51 Статуту ООН: Україна має невід’ємне право захищатися, як і будь-який інший член ООН. Україна має право захищати себе та захищати своє населення від щоденних обстрілів російської армії.

Високоповажні шановні колеги,

Європейський Союз завжди був мирним проектом. Ми досить успішно принесли мир на європейський континент і поширили його в усьому світі. Це центральне місце в нашій ДНК; це в нашому походження.

А коли йдеться про Україну, то сьогодні актуальні питання: який мир? Так, мир, але який мир? Так, закінчити війну: як ми закінчимо війну? Як досягти цього миру?

Першим очевидним кроком до миру є те, що Росія припинить свої напади, [вона] має припинити всі військові дії та вивести свої сили та військову техніку з української землі. І вона повинна зробити це негайно, повністю і беззастережно.

До того часу Європейський Союз продовжуватиме надавати Україні необхідну підтримку для захисту свого населення. Це також відповідає Статуту ООН.

Ми продовжимо надавати гуманітарну та фінансову допомогу. Ми працюватимемо, щоб притягнути Росію до відповідальності за її дії та військові злочини.

Як ми знаємо з досвіду, не може бути тривалого миру без відповідальності.

Водночас ми продовжуватимемо підтримувати прагнення України до справедливого миру відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй у двох напрямках: підтримка України та прагнення до миру. Вони йдуть рука об руку. Вони не є «або/або». Вони не є несумісними. Навпаки, вони йдуть рука об руку, доповнюють один одного.

Ви всі знаєте про Формулу миру президента [України Володимира] Зеленського.

Європейський Союз підтримує це, і ми працюватимемо над мобілізацією якнайширшої міжнародної підтримки для цього.

Дійсно, кожен із нас зобов’язаний працювати задля справедливого та тривалого миру – як зазначено в цій резолюції, поданій Україною.

Генеральний секретар ООН [Антоніо Гутерреш] запропонував свої добрі послуги, щоб покласти край цій війні, і ми підтримуємо його.

Інші також зробили свій внесок у дипломатичні зусилля.

Метою цієї резолюції є підтримка та заохочення їхніх зусиль у пошуку миру.

Ми, Європейський Союз, тісно співпрацюємо з українськими партнерами протягом усього підготовчого процесу у прозорий та інклюзивний спосіб.

Ми були максимально інклюзивними та прозорими. Поправки та коментарі, зроблені добросовісно, ​​були належним чином розглянуті та прийняті до уваги, наскільки це було можливо.

Ми дякуємо делегаціям, які співпрацювали з нами. Це, безумовно, зміцнило текст. Але висуваючи додаткові поправки прямо зараз, Білорусь намагається внести плутанину в процес. Коли текст перед членством є простим закликом до миру відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй, ці поправки внесені не добросовісно.

Вони є маніпулятивними, оскільки не відображають ситуації на місці, тобто невиправданої та неспровокованої агресії однієї країни-члена проти іншої.

Ми будемо голосувати проти цих поправок і закликаємо всі країни-члени ООН зробити те ж саме і підтримати проект резолюції, поданий Україною.

Високоповажності, шановні делегати,

Текст, який ми сьогодні розглядаємо, дуже відповідає заклику Генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй на його брифінгу в Генеральній Асамблеї 6 лютого, і навіть сьогодні в його промові.

Як він правильно сказав: «Світ потребує миру. Але мир відповідно до Статуту ООН і міжнародного права».

І з усіх [цих] причин – простих причин, очевидних причин – я прошу вас приєднатися до нас у співавторстві цієї Резолюції Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй і проголосувати «за».

Тому що це момент для кожного члена Організації Об’єднаних Націй, щоб піднятися і бути порахованим.

Дякую вам.

Посилання на відео: https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-237349

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?