У МЗС роз'яснили про в’їзд та транзит в іноземні держави з Криму

У зв’язку з оголошенням на росії злочинної мобілізації окупаційні адміністрації здійснюють рейди на тимчасово окупованих територіях, особливо в окупованому Криму: у місцях проживання громадян України масово вручають незаконні повістки чоловікам, яких потім доставляють до окупаційних військкоматів.

🧳 Через ці незаконні дії країни-агресорки та грубі порушення нею норм міжнародного права, з метою збереження життя і здоров’я громадян України та їхніх сімей, Представництво дало алгоритм дій для уникнення злочинної мобілізації (https://cutt.ly/WVGEQM7) та рекомендує нашим громадянам виїжджати на підконтрольну Урядові України територію через Грузію, Азербайджан і Казахстан. Нижче ми публікуємо рекомендації від Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine щодо в’їзду, транзитного проїзду чи виїзду через ці країни.🪪 Додатково зазначаємо: документи, видані на тимчасово окупованій території – не є чинними, не визнаються світовою спільнотою та не створюють правових наслідків. Однак такі окупаційні документи є достатньою підставою для перетину російського кордону.🇬🇪 ГРУЗІЯНа територію Грузії можна в’їхати з території будь-яких країн за будь-якими документами, які навіть опосередковано дають підстави вважати вас громадянами України, а саме:📌 паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт, навіть прострочений),📌 паспорт громадянина України (внутрішній паспорт),📌 свідоцтво про народження,📌 свідоцтво на повернення в Україну, видані в Україні, або консульськими установами України за кордоном.

Громадяни України, які приїхали в Грузію, звертаються до Агентства обслуговування тимчасово переміщених осіб (контактний телефон на території Грузії – 1505), де їх розселяють на термін до 10 діб і призначають виплати в сумі 300 ларі на родину та додатково 45 ларі на людину.З питань оформлення грошової допомоги слід звертатися до відділень World Vision Georgia за телефоном + 995 577 045645 або + 995 577 258479.Термін перебування для громадян за внутрішнім паспортом громадянина України – 6 місяців, а за закордонним паспортом – 1 рік.Виїзд можливий за умови наявності дійсного закордонного паспорту (біометричного чи небіометричного) чи посвідчення особи на повернення в Україну.До Туреччини, Німеччини, Австрії та Кіпру можна виїхати авіатранспортом за біометричним закордонним паспортом, строк дії якого продовжено та до якого внесено дані про дітей.Наземним транспортом – виїзд за біометричним закордонним паспортом без обмеження переліку країн. Небіометричний закордонний паспорт – будь-який напрямок і транспорт за наявності відповідної візи.Можливі напрямки виїзду з країни наземним транспортом: через Туреччину до Болгарії або Греції.Що робити, якщо у вас відсутні необхідні документи для виїзду, а ви хочете повернутися в Україну чи поїхати в іншу країну?Звернутися до посольства України в Грузії (м. Тбілісі, проспект Іллі Чавчавадзе, 76-г) для оформлення закордонного паспорту, продовження терміну дії закордонного паспорту, внесення відомостей про дитину до закордонного паспорту або для оформлення посвідчення особи на повернення в Україну.«Гарячі лінії» посольств України: (+995) 5950 822 88; email – emb_ge@mfa.gov.ua🇦🇿 АЗЕРБАЙДЖАНДокументи, за якими дозволяється в’їзд до країни: дійсний закордонний паспорт (біометричний або небіометричний), дійсний сертифікат про вакцинацію від COVID-19.Для громадян України не передбачено спеціального режиму перебування. Термін одноразового перебування не має перевищувати 90 днів. Для продовження перебування на термін понад 90 днів, за наявності поважних причин, необхідно звернутися до Державна міграційна служба України – https://cutt.ly/CVGXaqt.

З країни можна виїхати повітряним чи наземним транспортом лише за дійсним закордонним паспортом (біометричним чи небіометричним – залежно від вимог країни в’їзду), або за посвідченням особи на повернення в Україну (необхідність оформлення візи визначається режимом в’їзду до країни призначення або транзитної країни).Тимчасово не можливий виїзд наземним транспортом. Згідно з рішенням Оперативного штабу Кабінету Міністрів Азербайджанської Республіки від 05.04.2020, продовжує діяти заборона щодо перетину сухопутних кордонів Азербайджану наземним транспортом.Що робити, якщо у вас відсутні необхідні документи для виїзду, а ви хочете повернутися в Україну чи поїхати в іншу країну? Звернутися до Посольства України в Азербайджані (м. Баку, вул. Ю.Везірова (Чеменземінлі), 49) для оформлення закордонного паспорту чи посвідчення особи на повернення в Україну.«Гарячі лінії» посольств України: +994 50 255 75 18; email – emb_az@mfa.gov.ua🇰🇿 КАЗАХСТАНДокументи, за якими дозволяється в’їзд до країни:📌 Дійсний закордонний паспорт (біометричний або небіометричний)АБО📌 у разі відсутності паспорту на кордоні можна подати органам прикордонної служби Казахстану заяву про отримання статусу біженця.При собі необхідно мати 2 фото (3,5 см на 4,5 см) та переклад таких документів: копія свідоцтва про народження чи прострочені українські паспортні документи (можна зробити у будь-якому бюро перекладів за маршрутом слідування).

У такому випадку видається посвідчення особи, яка шукає захисту, на підставі чого її пропускають через кордон. У подальшому людина повинна звернутися до посольства України в Казахстані для проведення відповідної перевірки та документування паспортними документами.Термін одноразового у Казахстані перебування не має перевищувати 90 днів. Для осіб, які подали документи на отримання статусу біженця – термін перебування до 1 року.З країни можна виїхати повітряним чи наземним транспортом лише за дійсним закордонним паспортом (біометричним чи небіометричним – залежно від вимог країни в’їзду), або за посвідченням особи на повернення в Україну (необхідність оформлення візи визначається режимом в’їзду до країни призначення або транзитної країни).Можливі напрямки виїзду з країни наземним транспортом: до Узбекистану та Киргизстану.Що робити, якщо у вас відсутні необхідні документи для виїзду, а ви хочете повернутися в Україну чи поїхати в іншу країну? Звернутися до Посольства України в Казахстані (м. Астана, Єсільський р-н, мкр. Караоткель, вул. Жилиой, 12) для оформлення закордонного паспорту чи посвідчення особи на повернення в Україну.«Гарячі лінії» посольств України: (+7) 7057 556 610; email – consul_kz@mfa.gov.ua❗️ Також рекомендуємо перевіряти актуальний режим в’їзду та транзиту в іноземних державах, а також умови перебування на їх території за допомогою інтерактивної онлайн-карти МЗС України – http://tripadvisor.mfa.gov.ua

За інформацією Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?