Через театр − до ідеального суспільства

OLYMPUS DIGITAL CAMERAУ Прилуках 22 березня в читальній залі бібліотеки імені Любові Забашти відбулось літературно-мистецьке дійство «Нове прочитання сучасниці», яке приурочене 85-річчю геніальної українки Ліни Костенко.

Відчути поезії сучасниці допоміг столичний Зразковий художній дитячий музичний театр юного актора «Фантазія Нью». Цей театр народився в Прилуках і ось уже 10 років набирає обертів і популярності в Києві.

Режисер театру Тетяна Погребняк, яка стала лауреатом цьогорічної місцевої літературно-мистецької премії імені Любові Забашти «Квіт папороті» про роль театру в житті сучасної молоді зазначила: «Виховання театром – це прекрасно. Тому що театр це така субстанція, в якій можна створити ідеальне суспільство.»

Спектакль «Люди, будьте взаємнокрасивими», створений за віршами Ліни Костенко, окремі з яких покладені на музику Ольгою Богомолець мав успіх в бібліотеці. «Це велика відповідальність працювати з таким матеріалом.Така робота не терпить фальші і вимагає повної віддачі», – стверджує викладач вокалу театру Анастасія Чикалова (доречі, прилучанка).

Центральна книгозбірня міста – відомий у місті сучасний потужний культурний центр. Кретивно і нестандартно проведені заходи – справжня візитівка закладу. Тому прилучани завжди чекають на нові зустрічі, презентації та знайомства у стінах бібліотеки. Так поєднання поезії Ліни Костенко і гра фантазійців зібрала таку кількість бажаючих переглянути спектакль, що насолоджуватись дійством окремим гостям прийшлось стоячи.

Створений грою акторів весняний дощ змивав смуток, оголяв душу і акторів і глядачів, його живильні краплі передавали добро по колу і різнокольорові парасольки в руках юних артистів рятували справді від печалі а не від недоречних явищ природи. Поетичний дощ від Ліни Костенко творив красу Людини.

Ведуча заходу Ніна Горбань додала, що у день народження великої українки у читальній залі бібліотеки було проведено бліц-опитування користувачів книгозбірні «Що для вас означає прочитання віршів Ліни Костенко?» Більшість прилучан відповіли, що це «задоволення», «робота для мозку», «усвідомлення, що ти українець»та ін., а юні актори пояснили інакше – «це народження красивої людини».

У рамках обмеженого часу відбулось коротке знайомство з учасниками спектаклю. Всім сподобалась гра Лєри Даценко, Олександра Невзорова, Соні Стеценко (улюбленої дівчинки Жені із серіалу «Свати») та ін.

Директор бібліотеки Людмила Трошина відмітила, що стиль роботи книгозбірні – це завжди інноваційний підхід перш за все популяризації творчості письменників. І сьогоднішня творча зустріч є доказом того. На закінчення господиня закладу подякувала столичним юнакам і дівчатам за творчість і доторк до прекрасного та подарувала солодощі.

Ніна Горбань, головний бібліотекар юнацького відділу

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?