Бібліотеки Чернігівщини в реаліях війни

28 вересня, напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, Чернігівська ОУНБ ім. В. Г. Короленка провела на платформі Zoom семінар «Бібліотеки Чернігівщини в реаліях війни».

На онлайн-зустріч зареєструвалися понад 70 учасників, але через відсутність електрики та інтернету долучилися 60 представників бібліотек територіальних громад області. Директори книгозбірень, представники відділів культури й бібліотекарі поділилися пережитим досвідом та новими напрацюваннями в умовах війни.

З вітальним словом до бібліотечної спільноти Чернігівщини звернулася директорка ОУНБ ім. В. Г. Короленка Інна Аліференко. Пані Інна привітала всіх учасників з прийдешнім святом і розповіла про стан справ у бібліотеках області.

«За час окупації та активних бойових дій на Чернігівщині знищено три бібліотеки – головний корпус обласної бібліотеки для юнацтва, Іванівську ПБ та Хрещатенську бібліотеку-філію Кіптівської ПЦБ. Ще 26 бібліотек зазнали пошкоджень».

Привітала учасників семінару і завідувачка науково-методичного відділу, модераторка заходу В. М. Примак.

Представники громад коротко розповіли про ситуацію в бібліотеках.

Директорка Чернігівської МЦБС Г. В. Пушкар повідомила, що найбільше постраждала від ворожих обстрілів двоповерхова будівля, в якій розміщувалися центральна міська бібліотека ім. М. М. Коцюбинського та дитяча бібліотека ім. О. П. Довженка. Другий поверх аварійний: зруйновано дах, вибито вікна і двері, тож центральна бібліотека наразі розташувалася на першому поверсі. Незважаючи на скрутні умови, бібліотеки продовжують працювати й обслуговувати користувачів. На базі книгозбірні діє коворкінг, де відбуваються тренінги, зустрічі та презентації.

Про знищену Хрещатенську бібліотеку розповіла директорка Кіптівської ПБ О. О. Єфімчук. На жаль, від бібліотеки лишилося згарище. З усього книжкового фонду вціліло тільки 90 примірників сучасної літератури, які зберігалися в іншому приміщенні.

Пошкоджень зазнали і сільські бібліотеки Ічнянської, Тупичівської, Городнянської, Ріпкинської, Бобровицької, Михайло-Коцюбинської, Новобасанської ТГ.

Сьогодні все ще багато бібліотечних працівників перебуває на простої або ж у відпустках без збереження заробітної плати. Так, дві третини від окладу продовжують отримувати бібліотекарі сільських книгозбірень Ічнянської, Тупичівської, Кіптівської, Сухополов’янської, Ріпкинської, Вертіївської ТГ. Не зважаючи на простій, всі працівники ходять на роботу і задовольняють запити своїх користувачів.

У Киселівській ТГ не працює жодна з 10 бібліотек. Новоселівська бібліотека повністю зруйнована, а частину вцілілого бібліотечного фонду переміщено до Вознесенського клубу-бібліотеки. З рештою бібліотечних працівників Киселівська сільська рада тимчасово призупинила трудові відносини.

Досвідом волонтерства під час війни поділилася Л. І. Циба, директорка Бобровицької ПБ. Пані Леся розповіла, що з початку квітня всі працівники бібліотек громади активно допомагали внутрішньо переміщеним особам та захисникам. Бібліотекарі готували їжу для воїнів, пекли хліб, збирали та роздавали гуманітарну допомогу. Сьогодні бібліотекарі першу половину свого робочого часу присвячують волонтерській роботі: плетуть маскувальні сітки, кроять та шиють чоловічу білизну, в’яжуть шкарпетки для захисників; другу – бібліотечній роботі. У центральній книгозбірні проводяться патріотичні майстер-класи для дітей (з петриківського розпису, виготовлення магнітів, оберегів тощо). Вироби продають, а вторговані кошти віддають на потреби ЗСУ. За час війни загалом культура Бобровиччини зібрала 300 тис. грн. Як зауважує Леся Ігорівна, саме активна громадянська позиція і волонтерська діяльність врятували бібліотекарів громади від простою.

До волонтерства на потреби ЗСУ долучаються і бібліотеки Линовицької, Городнянської, Кіптівської, Ріпкинської, Михайло-Коцюбинської, Прилуцької, Менської, Корюківської, Мринської, Ладанської та Комарівської ТГ. Бібліотекарі плетуть маскувальні сітки, беруть участь у благодійних ярмарках, донатять на ЗСУ.

Крім волонтерства, під час «гарячої» фази війни бібліотеки області активно інформували жителів громад про рішення місцевої та центральної влади, боролися з дезінформацією та фейками.

Серед цікавинок цьогорічної бібліотечної діяльності – започаткування циклу поетичних читань «Весна у вогні» та курсів з удосконалення української мови в Прилуцькій міській бібліотеці ім. Л. Забашти; літні читання просто неба у Тростянецькій бібліотеці Парафіївської ПБ.

Бібліотекарі продовжують організовувати книжкові та мистецькі виставки, засідання клубів та об’єднань за інтересами, зустрічі з відомими людьми, презентації книг, проводять тематичні години та майстер-класи.

Війна показала, що бібліотеки потрібні, що бібліотекарі можуть підлаштуватися під ті умови, які склалися в нашій країні, бути корисними не тільки на фронті книжковому, але й на волонтерському та інформаційному.

Зі святом, шановні колеги! Перемоги, миру, здоров’я, творчих злетів та професійних здобутків!

Вікторія Примак, завідувачка науково-методичного відділу,

Ольга Шурубенко, провідний бібліотекар науково-методичного відділу

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?