Чернігівці зустрілися із заслуженим художником України Іваном Пенським

13 вересня у великому читальному залі Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка відбулася творча зустріч із заслуженим художником України, членом НСХУ Іваном Івановичем Пенським.

Серед чернігівських художників Іван Пенський – один із найсамобутніших. Кращі твори майстра немовби ввібрали в себе всі барви сонця та небес, квітучої поліської природи. Найповніше його хист проявився у графіці й пейзажному живопису. Гармонійність ліній, тонка пластика, ніжний колорит – характерні риси його індивідуального творчого почерку.

Митець народився 24 вересня 1935 року у селі Скрипчин Чернігівської області. Демобілізувавшись із флоту, митець навчався в Московському університеті народної творчості. Згодом поїхав до Німеччини, де навчався в студії при Дрезденській Академії образотворчого мистецтва під керівництвом Рудольфа Кука з 1965 по 1970 рік.

Пенський Іван (2)З 1970 року художник живе та працює в Чернігові. В 1979 році вперше взяв участь в республіканській виставці малюнку. Улюблений жанр майстра – пейзаж. Він втілює роздуми художника про щастя життя, любов до рідної землі, її красу.

З 1982 року Іван Пенський є членом Спілки художників України. В 1995 році за серію творів «Зелене намисто Полісся» творчість художника відзначено Чернігівською обласною премією ім. М.М. Коцюбинського.

Пенський Іван (3)Твори Івана Пенського знаходяться в музейних колекціях України, Росії, Швеції, Великобританії, Єгипту, Ізраїлю, Канади, Норвегії, Японії, США, Франції, багатьох приватних зібраннях шанувальників мистецтва.

В 2005—2006 роках в Чернігівському обласному художньому музеї та Чернігівській ОУНБ ім. В.Г. Короленка експонувалась ювілейна виставка творів митця під назвою “Сорок років за мольбертом”, присвячена 70-річчю від дня народження.

Пенський Іван (4)В 2016 році митцю присвоїли звання заслуженого художника України.

На виставці «Майстер пейзажу» представлено близько 20 картин. Теплом отчого краю дихають пейзажі митця, переносять назад в дитинство, приваблюючи своєю довершеністю. Та Іван Пенський не тільки чудовий пейзажист, а й талановитий портретист, про що свідчать роботи «Ксюша», «Сашко-шахист», «Автопортрет». А от різносторонній характер водної стихії, що так важко зображати, можна побачити на картинах «Відпочинок в Криму» та «Літній ранок».

Теплі слова привітання та побажання подальших успіхів у творчості висловила Івану Пенському директор Чернігівської ОУНБ імені В.Г. Короленка Інна Аліференко, яка вручила художнику грамоту від Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації за особистий внесок у розвиток та популяризацію образотворчого мистецтва на Чернігівщині.

Пенський Іван (5)Про своє знайомство з митцем розповів Володимир Бойко, кандидат історичних наук, директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. Його вразив обсяг роботи художника та відданість обраному творчому шляху. Теми, що зображає Іван Іванович на полотнах, зачіпають за живе: батьківський дім, рідна земля, краса природи та людини. «Очима художника ми по-новому дивимося на світ!»

Пенський Іван (6)«Душа і серце переймається пейзажем, що виходить з-під пензля митця. Та в цьому, мабуть, і полягає майстерність художника: людина знаходиться там, в картині, поряд із зображеними людьми, посеред написаного поля, між намальованих хатин», – так відгукнувся про творчість Івана Пенського заслужений журналіст України, заступник директора з питань радіомовлення Національної телекомпанії України «Чернігівська регіональна дирекція» Олег Шолох.

Пенський Іван (7)Людмила Бешун, чернігівська художниця, голова Народного аматорського об’єднання художників «Деснянська палітра», подякувала за творчу співпрацю та допомогу самодіяльним художникам в підвищенні своєї майстерності. «Не всі художники можуть похвалитися різноманіттям технік у своєму творчому доробку, яку має Іван Іванович!» – відмітила Людмила Олександрівна.

Пенський Іван (8)Кандидат педагогічних наук, викладач Чернігівського Національного педагогічного університету імені Т. Г. Шевченка Роман Силко розповів, що творчість Івана Пенського відіграла важливу роль у виборі майбутньої професії.

Пенський Іван (9)
Це зображення можна збільшити

Художник поділився своїми творчими планами, цікаво та яскраво розповів про життєвий шлях, прикрашаючи оповідь власною поезією. Особливе враження на присутніх справили гуморески в авторському виконанні.

Зустріч пройшла у теплій дружній атмосфері, а спілкування з митцем продовжилось й по закінченню заходу.

Катя Скрипка.

Фото – Олена Попович

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?