15 липня створено Українську Головну Визвольну Раду

1944, 15 липня – створено Українську Головну Визвольну Раду (УГВР), орган політичного керівництва українським визвольним рухом.

Печатка президії УГВР. Фото: istpravda.com.ua.
Печатка президії УГВР. Фото: istpravda.com.ua.

УГВР задумувалася як позапартійний орган для керівництва українським рухом та представництва його за кордоном.

Установчі збори УГВР відбулися за ініціативою УПА й ОУН(б) 11-15 липня 1944-го біля сіл Недільна та Сприня на Самбірщині. Збори, якими керував Ростислав Волошин, ставили за мету створення широкої суспільно-політичної бази для боротьби з німецьким нацизмом та російським більшовизмом за державну самостійність України.

Як записано в «Платформі УГВР», «страшне і криваве лихоліття упродовж 25 років навчило українські народні маси, що ніякий чужий політичний та соціальний устрій не піде їм на користь і що тільки власна національна суверенна держава є єдиною передумовою та запорукою нормального життя і розвитку нації, її культури, матеріального і духовного добробуту народних мас».

Кирило Осьмак – президент УГВР. Фото: cdvr.org.ua.
Кирило Осьмак – президент УГВР. Фото: cdvr.org.ua.

Відтак, «УГВР прагне до відбудови Української Самостійної Соборної Держави на всіх землях українського народу засобами самостійницької боротьби проти всіх ворогів… та співпраці з усіма прихильниками такої самостійності».

Президентом УГВР обраний Кирило Осьмак – колишній член Центральної Ради родом із Полтавщини, належав до Української партії соціалістів-революціонерів. Уряд (Генеральний секретаріат) очолив Роман Шухевич.

За своїм складом Рада представляла провідні політичні сили з різних регіонів України, за винятком хіба що ОУН(м). Структурно складалася з Генерального секретаріату, Генерального суду, Контрольної колегії, бюро інформації тощо. У 1945-му утворено Закордонне представництво на чолі з Іваном Гриньохом. Завдяки його діяльності про Україну і український визвольний рух дізналися уряди та громадськість багатьох країн світу.

Присяга солдата УПА, затверджена УГВР. Фото: kampot.org.ua.
Присяга солдата УПА, затверджена УГВР. Фото: kampot.org.ua.

УГВР як підпільний уряд України керувала національно-визвольним рухом українців до початку 1950-х.

Більшість членів УГВР в Україні загинула або була заарештована. Робота Ради суттєво ускладнилася внаслідок вбивства Романа Шухевича (1950), а після арешту Василя Кука в 1954-му УГВР фактично припинила свою діяльність.

Сергій ГОРОБЕЦЬ

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?