У Чернігові учасники обласного форуму ділилися секретом ментальної стійкості

Захід відбувся 23 травня в Чернігові та зібрав всіх небайдужих в регіоні до проблеми ментального здоров’я: представників медицини, освіти, громадських організацій та органів влади.

«Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована першою леді Оленою Зеленською, об’єднала всіх присутніх тут однією метою – відновлення ментального здоров’я наших громадян», – наголосила Жанна Шерстюк, заступниця голови ОДА.

Присутні на форумі спікери поділилися своїм досвідом та баченням того, чому так важливо  піклуватися про свій психічний стан.

Через війну питання ментальної стійкості – актуальне як ніколи. І – не тільки цивільних, а військових та ветеранів.

«В США, коли на вулиці зустрічають військового, то прикладають руку до серця і дякують за службу. Впевнений, що так повинно бути і в нас. Бо ця увага та повага надихає. Людина розуміє, що її подвиг не марний. І це найменше, що ми можемо зробити для ветеранів та військових. Ми повинні забезпечити їх доступними якісними послугами, медичною та психологічною реабілітацією, можливістю розвиватися та реалізувати себе», – каже Іван Ващенко, заступник голови ОДА.

Погоджується з цією думкою і Роман Пушка, директор БО “БФ «Карітас Чернігів” та додає:

«Коли говорять про наших героїв на фронті ще з 2014 року, то всі захоплюються та дивуються їх стійкістю. Як, не зважаючи на виснаження та важкі умови, люди продовжують нас захищати? На мою думку, допомагає вистояти на фронті любов та відповідальність. Любов до рідної землі, близьких, друзів та відповідальність перед ними».

Де черпає сили для ментальної стійкості – розповіла Оксана Тунік-Фриз, лідер мистецького об’єднання «Єдиний мистецький простір Чернігівщини».

«На фронті. Ми живимося цією енергією, яка панує серед військових. Одного разу в 2017 році ми приїхали до хлопців під Донецьк. За декілька днів до цього на міні підірвався БТР і загинуло 8 осіб. Під час зустрічі ми намагалися вести якусь бесіду, але це було надзвичайно важко. І в якийсь момент один із воїнів встав і почав декларувати вірш Тараса Шевченка. Цей момент дав мені розуміння, що мистецтво та наша культура – це те, що дає сили вистояти. З того часу ми започаткували церемонію нагородження «Лицарський Хрест Добровольця», – поділилася спогадами спікерка.

Щоб ментальна допомога стала максимально доступною для всього населення, в Програму медгарантій додано пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Про підготовку лікарів за системою Mental Health Gap Action Programme (Програма дій із подолання прогалин у сфері психічного здоров’я, mhGAP) розповіла Інна Кондрат’єва, генеральний директор Козелецької ЦПМСД.

«Всі лікарі у закладі пройшли таке навчання і отримали сертифікати про це. Сімейний лікар користується повагою та авторитетом. Йому довіряють, тому важливо, щоб спеціаліст первинки був фахово обізнаним і у психологічній підтримці. У нас в колективі є і свій тренер, який допомагає не тільки пацієнтам з психічними розладами, а й навчає працівників лікарні, як надавати кваліфіковану допомогу».

Мова про Олександра Марченка, сімейного лікаря цього ж закладу.

За його словами, люди остерігаються звертатися до психотерапевтів і психіатрів, а спеціалісти первинки мають більшу довіру, з ними можна відверто поговорити про свій стан.

«Втім, ментальне здоров’я – це не лише про медиків чи психологів. Це можливість кожної людини навчитися навичкам самодопомоги. Це і розуміння інформації, куди можна звернутися. Саме тому тут і зібралося стільки різносторонніх спеціалістів, які прагнуть допомогти в розвитку сфери ментального здоров’я на Чернігівщині», – зауважила Інна Чистенко, радниця голови ОДА, обласна координаторка Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як”.

За інформацією Чернігівської обласної військової адміністрації

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?