У Чернігові обговорили ситуацію щодо зупинки торфозаводу

Усі обігові кошти Смолинського торфозаводу — філії ДП “Чернігівторф” — стягує податкова служба в рахунок погашення податкових боргів за минулі роки, які були накопичені попередніми керівниками. Такі кроки податкової, як вважають керівники заводу, унеможливлюють виплату заробітної плати для працівників філій держпідприємства.  

В Чернігівській обласній військовій адміністрації 10 листопада відбулася нарада, на якій її учасники розглянули спектр питань, пов’язаних з проблемою, що виникла. 

Начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус

В обговоренні питання взяли участь як представники філій ДП «Чернігівторф» (Смолинський та Ірванцівський заводи) так і податкової служби. Зустріч організована начальником обласної військової адміністрації В’ячеславом Чаусом та його заступником Дмитром Івановим. 

– Податкова – це не каральний орган, а сервісна служба, а підприємства – це клієнти, – зазначив В’ячеслав Чаус. – Тож варто знаходити шляхи максимально зручної спільної роботи. Виробництво торфобрикету є стратегічним, зокрема у час енергетичної війни. Тому маємо зробити все, аби такі підприємства працювали. 

Директорка Смолинського торфозаводу Валентина Огієнко повідомила, що рахунки були заблоковані через несплату податкових боргів, які утворилися кілька років тому. Окрім того, переважна більшість стягнень – це пеня, а не тіло боргу. Поточної заборгованості підприємство не має. 

– Я вважаю, що податкова діє незаконно, оскільки є порушення з її боку кількох правових норм окремих законів, наприклад, коли підприємство знаходиться в стадії приватизації, знімання коштів заборонено, – зазначила керівниця. 

Голова профспілки ДП «Чернігівторф» Андрій Страхов назвав дії податківців в нинішніх умовах диверсією і повідомив, що написав відповідну заяву в СБУ.

Податківець Руслан Погрібний (на фото — зліва) та директор Ірванцівського торфозаводу ДП «Чернігівторф» Юрій Журавльов

Заступник начальника Головного управління Державної податкової служби в Чернігівській області Руслан Погрібний зауважив, що податківці готові узгодити реструктуризацію боргів або ж укласти відповідний графік погашення заборгованості.  

— Якщо є у кого зауваження щодо роботи податкової служби, то повідомляйте нам і ми будемо проводити спеціальні наради для розгляду питань і прийняття відповідних рішень, — зазначив заступник начальника Чернігівської ОВА Дмитро Іванов.

Тож учасники наради домовилися в найближчі дні обговорити проблемні питання, аби відновити нормальну роботу заводу. 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?