Особливості нарахування єдиного внеску при погодинній оплаті праці

годинникПлатники досить часто цікавляться питанням щодо нарахування єдиного внеску, якщо оплата праці працівників, що працюють неповний робочий день, здійснюється за погодинною системою та становить менше законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати.

Як повідомив начальник управління доходів і зборів фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернігівській області Андрій Шалигін, якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується  заробітна плата, сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який  нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платників. Такі норми передбачені частиною п’ятою ст.8 Закону про ЄСВ.

Разом з тим, мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якої не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт) (ст. 95 Кодексу законів про працю та ст.3 Закону про оплату праці). Розмір мінімальної зарплати встановлюється і переглядається відповідно до статей 9 та 10 Закону про оплату праці та не може бути нижчим від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.  Нагадуємо платникам, що  з 1 вересня 2015 року розмір мінімальної заробітної плати становить 1378 грн.,  відповідно у погодинному розмірі – 8,25 грн.

Отже, для осіб, які працюють неповний робочий день за основним місцем роботи, де заробітна плата менша, ніж законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, підприємство має нараховувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, виходячи з розміру мінімальної заробітної  плати. При цьому, утримання єдиного внеску – з фактично нарахованої заробітної плати (доходу).

Лідія ФАЛЬЧЕВСЬКА, відділ комунікацій  ГУ ДФС у Чернігівській області

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?