Невже вибір чернігівців спаплюжать народні депутати?

Як ми вже повідомляли, 23 лютого 2023 року на розгляд комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки було внесено проєкт постанови щодо розширення повноважень начальника Чернігівської міської військової адміністрації на період дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування. Мова, зокрема, про повноваження міської ради, виконавчого комітету та міського голови Чернігова.

Це питання сьогодні ж розглядалося під час погоджувальної ради депутатських фракцій. За словами в.о. міського голови Чернігова до нього звернувся один із народних депутатів України з питанням, коли у міській раді відбулася остання сесія і чи є проблеми з кворумом. Олександр Ломако повідомив, що засідання було 21 лютого, зокрема, під час якого прийнято звернення до депутатів Верховної Ради. А отже сесія була повноважна.

—  Просто під час погоджувальної ради представник Чернігівщини, який був співдоповідачем з цього питання сказав, що головна підстава для пропозиції ліквідації місцевого самоврядування у Чернігові це те, що воно неспроможна виконувати свої функції, тому що не збирається міська рада, є проблеми з кворумом, половина депутатів залишила місто. Тому, єдиний спосіб це врегулювати — наділити створену вже військову адміністрацію всіма повноваженнями міської ради. Я йому (депутату, який звернувся до в.о. міського голови  ред.) на це вислав із живими підписами реєстрацію депутатів  під час останньої сесії, яка була 21 лютого. 

Також сьогодні мало відбутися засідання профільного комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, члени якого мали розглянути проєкт постанови. Виступити під час нього мав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

— Я хотів звернутися до народних депутатів — членів комітету і повідомити наступні факти. Чернігівська міська рада збиралась 13 разів з початку повномасштабного вторгнення, протягом цих засідань депутати ухвали 179 рішень. Не було жодних проблем з кворумом на жодній із сесій. У нас є працюючий виконавчий комітет. З початку великої війни він збирався 65 разів і ухвалив 742 рішення. Відповідно, місцеве самоврядування у Чернігові є. 

А також хотів довести до відома, що від їх рішення сьогодні, і від рішення Верховної Ради, залежить доля 285 тис. чернігівців. Міста, яке одним із перших прийняло на себе удар російських військ. Міста, яке дуже сильно постраждало, адже стримувало на київському напрямку ворога 38 днів, за що було удостоєне звання «Місто-Герой», а очільник міста отримав Орден від президента  "За мужність". 

Крім того, Олександр Ломако мав намір розповісти як жило місто після визволення Чернігівщини від  російської окупаційної армії. Обласний центр відразу почав працювати над ліквідацією наслідків активних бойових дій. Пріоритетними напрямками були визначені: відбудова житла та критичної інфраструктури, посилення обороноздатності міста, підтримка ТРО, ЗСУ, а  також підтримка через міські соціальні програми постраждалих чернігівців.

— Це стало можливим завдяки злагодженій роботі місцевої влади, підтримки Уряду та залученню коштів від міжнародних партнерів, — резюмував в.о. очільника міста. 

Як тільки-но Указом президента було створено Чернігівську міську військову адміністрацію, то міська рада повідомила, що готова сприяти їй у вирішенні всіх питань, що стосуються нацбезпеки та оборони міста.

А на останній сесії депутати офіційно звернулися до народних депутатів України, говорячи, що займатися життям та розвитком Чернігова повинна обрана міськрада, забезпечувати його оборону – призначена військова адміністрація.

— Лише такий баланс унеможливить порушення прав чернігівців та збереже цінності, за які, сьогодні бореться Україна: свободу та демократію, — каже Ломако. 

Враховуючи вищевикладені аргументи, з якими Ломако планував звернутися до членів комітету, він також хотів додати, що питання, яке вони мають розглянути не є безпековим, а політичним.

— Воно пов'язане виключно з політичними причинами. Тому що в місті наявна обрана людьми діюча влада і її ліквідація перекреслить вибір людей, які делегували місцеві влади депутатам: права керувати містом, формувати його стратегію розвитку.

Тому, спроба бажання ліквідувати місцеве самоврядування виглядає лише як крок проти демократії, проти свободи і проти чернігівців. От такий меседж я хотів донести до комітету.

Зазначимо, що засідання комітету було скасовано.

— Відповідно, я так розумію, що сьогодні ця постанова не буде розглядатися. Можливо, вони і взагалі вирішили прийняти єдине зважене рішення. На мою думку, єдине зважене рішення в цій ситуації — відкликати цю постанову, не ставити її на голосування.  Місто повинне працювати і жити нормальним життям, і керувати ним має обрана людьми влада. Але ситуація, звісно, може розглядатися будь-яким способом, — сказав Ломако.

За інформацією Чернігівської міської ради

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?