Для усунення проблем щодо функціонування бізнесу

реєстраціяСтрок подачі Форми 4 щодо кінцевих бенефіціарів продовжено на 4 місяці. 

14 жовтня 2014 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодоодержувачів юридичних осіб та публічних діячів», яким передбачено подання засновниками/підписантами юридичних осіб до 25 травня 2015 року спеціальної реєстраційної картки Форми 4 для внесення відомостей щодо кінцевих бенефеціарів (вигодонабувачів) підприємств до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

12 травня 2015 року внесено зміни до деяких законодавчих актів, зокрема, змінено термін «кінцевий вигодоодержувач» на термін «кінцевий бенефіціарний власник (контролер)», що стало причиною внесення змін до реєстраційної картки Форми 4. Законом також передбачено відповідальність за несвоєчасне подання державному реєстратору відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) у вигляді штрафу у розмірі від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В Україні на початок 2015 року загальна кількість зареєстрованих юридичних осіб становила 1,179 млн. Тоді як державний реєстратор протягом робочого дня в змозі опрацювати близько 50 пакетів документів. Саме це призвело на початку травня до формування черг до державних реєстраторів.

Міністерство юстиції України з метою усунення проблем для функціонування бізнесу було напрацьовано кілька варіантів зменшення цих черг, які відображено у проекті Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи», ухвалений Верховною Радою України 21 травня 2015 року.

Законопроект передбачає:

продовження на чотири місяці строків подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичними особами, які були зареєстровані до 25 листопада 2014 року.

звільнення від обов’язку подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) релігійних організацій, державних та комунальних підприємств, юридичних осіб, учасниками яких є виключно фізичні особи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками (членами). Кількість таких юридичних осіб складає понад 700 тисяч.

Ухвалені парламентом зміни повністю ліквідують проблему черг, а також усунуть корупційні прояви. Крім того, підприємці, які подавали документи за Формою 4 з жовтня минулого року, не повинні проходити цю процедуру вдруге.

Юрій Власенко, начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області,спеціально для видання «Суспільний кореспондент»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?