Новації щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно

нерухомістьНовації щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно Новації в законодавстві, що регулюють механізм надання адміністративних послуг в сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. 

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» розширено коло осіб, яким надано право приймати та видавати документи в сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Так, повноваження державного реєстратора прав на нерухоме майно з  прийому та видачі документів можуть виконувати посадові особи органів  місцевого  самоврядування, адміністратори центрів надання адміністративних послуг та нотаріуси.

Порядком державної реєстрації прав на нерухоме майно передбачено подання документів для проведення державної реєстрації прав як особисто заявником, так і шляхом надсилання поштою з описом вкладення.

В зв’язку з розширенням кола осіб, які мають право приймати документи для проведення державної реєстрації прав, необхідно зазначити, що у разі подання документів шляхом надсилання поштою такі документи подаються тільки до органу державної реєстрації прав.

Крім того, відбулися зміни і в механізмі надання адміністративної послуги щодо державної реєстрації прав. Згідно внесених змін з’явилася можливість отримання документів щодо державної реєстрації прав в електронному вигляді.

Слід зазначити, що для отримання документів (свідоцтва про право власності на нерухоме майно, витягу за результатами державної реєстрації) в електронному вигляді заявнику необхідно зазначити це в заяві. Якщо заявник виявив бажання отримати документи в електронному вигляді та зазначив про це в заяві, державний реєстратор у день прийняття рішення про державну реєстрацію прав надає заявникові витяг за результатами державної реєстрації, свідоцтво про право власності на нерухоме майно, відповідне рішення  в електронній формі відповідно до законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу, а також електронного цифрового підпису. Документи надсилаються на адресу електронної пошти заявника, зазначену ним у заяві.

На сьогодні законодавством також передбачена можливість отримання в електронній формі інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Така інформація надається за заявою юридичних та фізичних осіб через офіційний веб-сайт Укрдержреєстру.

Отримання інформації з Державного реєстру прав та реєстрів в електронній формі здійснюється шляхом пошуку, перегляду та в разі необхідності друку інформації про зареєстровані речові права та їх обтяження на об’єкт нерухомого майна, яка є актуальною на дату та час її формування.

Пошук необхідних відомостей у Державному реєстрі прав через офіційний веб-сайт Укрдержреєстру здійснюється за реєстраційним номером об’єкта нерухомого майна, адресою об’єкта нерухомого майна, місцезнаходженням або кадастровим номером земельної ділянки. Пошук документів на веб-сайті здійснюється за індексним номером, датою та часом формування свідоцтва про право власності на нерухоме майно, витягу, інформаційної довідки та виписки з Державного реєстру прав.

Тетяна ФРОЛОВА, головний спеціаліст відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області, спеціально для https://www.sknews.net/

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?