26 лютого День опору Криму російській окупації

У цей день в 2014 р. тисячі кримчан, переважно — кримських татар — вийшли на площу перед Верховною Радою Криму, щоб не дати депутатам проголосувати за приєднання Криму до росії.

26 лютого 2014 року у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар та проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України. На противагу цьому мітингу був організований мітинг «Русского єдінства», що керувався поплічником російських окупантів Сергієм Аксьоновим.
Того дня в результаті сутичок двоє людей загинули й декілька десятків зазнали поранень. Згодом, після окупації Криму, слідчий комітет росії порушив за цим фактом кримінальну справу (так звана «справа 26 лютого») і влаштував політичне судилище над Ахтемом Чийгозом, Мустафою Дегерменджі, Алі Асановим та іншими кримськотатарськими активістами.
Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму. Тоді ж Верховна Рада Криму на вимогу загарбників оголосила про проведення на півострові референдуму про приєднання до росії. Планувалося, що голосування проведуть 25 травня, однак потім його перенесли на 16 березня.
«Ми розійшлися, будучи впевненими, що врятували Крим, себе і Україну, — згадував потому лідер кримських татар Рефат Чубаров. — Я й думати не міг, що вийде так, як вийшло 27-го вранці».
Впродовж наступних кількох днів вулиці міст і магістральні дороги півострова заповнили російські війська. «Зелені чоловічки» захопили адміністративні будівлі, взяли в облогу гарнізони Збройних сил України, морські порти і аеропорти. Керівництво росії неодноразово стверджувало, що ці озброєні люди не є російськими військовослужбовцями. Однак після окупації півострова і проведення там фейкового «референдуму про статус Криму» росіяни визнали, що «зелені чоловічки» були військовослужбовцями ЗС рф.
1 березня 2014 року рада федерації росії підтримала звернення президента путіна про дозвіл на застосування збройних сил рф на території України.
Міжнародні організації визнали окупацію й анексію півострова незаконними і засудили дії росії.
Ситуація на анексованому росією українському півострові залишається напруженою: окупанти обрали тактику залякування і терору місцевого населення. Нині в Криму заборонена діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Країна-агресор цинічно нехтує основоположними правами і свободами людини та міжнародним правом.

Олександер Турчинов, м.Ніжин

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?