Курс ОТГ – знищення профтехосвіти

Професійно-технічна освіта зникає і свідомо знищується. Знищується рішеннями недалекоглядних керівників держави з одного боку та ініціатив голів ОТГ – з іншого.

Попри затребуваність робітничих професій, готувати їх скоро не стане де. Після того, як Уряд поклав функції утримання професійно-технічних закладів на плечі місцевих громад, вони стали для більшості з них зайвим баластом. Яскраве підтвердження тому – нещодавно закриті навчально-виробничі комбінати у Носівці та Сновську – відновити їх, як показав досвід, вже неможливо. А минулого тижня ганебну естафету знищення професійної освіти перейняли у Козелецькій ОТГ. Там, із подачі керівництва, рішенням сесії селищної ради ліквідували наймолодший навчально-курсовий комбінат області з унікальною технічною базою.

Матеріальну базу НВК оцінив навіть міністр

1992 року за сприяння представника Президента України у Козелецькому районі Григорія Михайловича Панченка у Козельці створюють з нуля міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Головна мета – підготовка професійних кадрів. Козелецький МНВК стає наймолодшим професійно-технічним навчальним закладом в області, адже більшість із них на Чернігівщині були створені ще за часів Радянського Союзу. З першого ж року комбінат почав готувати до випуску шість професій: водії, тракторист-машиніст, продавці, секретарі керівника, слюсарі з ремонту автотракторної техніки та швеї. З часом додалася ще й сьома професія – оператори комп’ютерного набору.

Для кого ж готували кадри? В першу чергу для місцевих сільгосппідприємств. Тим же ж таки підприємствам комбінат надавав і практичні послуги, заробляючи живу копійку. Що гріха таїти? Певно, жоден комбінат в області не заробляв стільки, скільки заробляв Козелецький МНВК.

«Ми заробляли на рік по 300 тисяч гривень, і це в той час, коли долар був по дві гривні. Це були величезні гроші», – пригадує директор комбінату Дмитро Сакір.

Зароблені гроші, звісно, не проїдалися. На них керівництво навчального закладу купувало техніку: трактори, вантажівки, легкові автомобілі, швейні машинки, комп’ютери, скутер, мотоцикл, навіть картоплезбиральний комбайн. Тож на техніці не лише вчилися, але й заробляли немалі гроші. А рівень матеріально-технічної бази свого часу високо оцінив відомий земляк, колишній міністр АПК, герой України Юрій Карасик. Поглянувши на матеріальну базу НВК, він зробив пропозицію: «Я готовий давати по 50-60 чоловік на рік для підготовки трактористів. За це буду платити гроші».

Такій базі позаздрять в Чернігові

Питання стояло лише за тим, щоб знайти приміщення для проживання. Однак гуртожитку так і не знайшли, все затихло. Втім, і без того справи йшли доволі непогано. Все вказувало на довге і щасливе життя Козелецького міжшкільного навчально-виробничого комбінату. Однак усе змінилося з утворенням об’єднаної територіальної громади.

ОТГ наказало померти

У 2016 році, з утворенням ОТГ, керівництво нової громади взяло курс на знищення комбінату.

Чого тільки варті слова одного із заступників селищного голови, сказані на адресу директора НВК: «Проблема навчання дітей – це проблема батьків. Навіщо нам цей комбінат – нехай діти навчаються, де хочуть».

Невже настільки важко «народному» чиновнику зрозуміти просту істину: цей навчальний заклад – перш за все для дітей, які не мають змоги навчатися у вузах, які не можуть виїхати до міста, які не склали успішно ЗНО? Крім того, ринок професій сьогодні буквально переповнений гуманітаріями і потребує робітничих спеціальностей.

Втім, це нікому не цікаво. Чиновників цікавлять зовсім інші речі та інші мотиви, тому вони розпочали кампанію, спрямовану проти навчально-виробничого комбінату.

«Начальник відділу освіти переконувала батьків та учнів, щоб ті не писали заяв на вступ до нас. Після того, як батьки присадили її, вона заявила: «Хоч пишіть заяви, хоч ні, все одно ми комбінат закриємо», – розповідає директор закладу Дмитро Сакір. – Але попри це на сьогодні ще продовжує навчання одна група водіїв, а на 01.09.2019р. подано 36 заяв учнів».

Разом із тим це не врятувало Козелецький МНВК. З першого вересня він фактично не працює, оскільки відділ освіти банально не надав навчальних годин. Це і стало формальною підставою для ліквідації навчального закладу. Перша спроба ліквідації увінчалась фіаско для керівництва ОТГ. Попри те, що директору комбінату не надали навіть слова, депутатська більшість не підтримала ліквідацію закладу професійно-технічної освіти. А от друга спроба мала плачевний результат.

Театр абсурду

У президії — Олена Дмитренко (ліворуч)

У середу, 25 вересня, на порядку денному Козелецької селищної ради постало питання «Про припинення Міжшкільного навчально-виробничого комбінату Козелецької селищної ради Козелецького району Чернігівської області». Це питання очікувано виявилося найгарячішим і викликало дискусію. Цього разу, очевидно, зваживши на присутність преси, слово для виступу надали директору Козелецького МНВК Дмитру Сакіру.

Директор Козелецького міжшкільного навчально-виробничого комбінату Дмитро Сакір біля одного з навчальних предметів.

Дмитро Іванович озвучив думку колективу та батьків учнів на адресу керівництва ОТГ, заявивши, що відбувається свідоме знищення комбінату з унікальною матеріальною базою.

«Останні 11 років за всіма показниками наш комбінат займав друге місце по всій області, – сказав він. – До 2016 року ми мали можливість і заробляли щороку по 300 тисяч гривень. Якщо ОТГ виділяє всього 585 тисяч на комбінат, то поливну з них ми могли б заробляти самостійно. У липні я був на прийомі у голови Чернігівської обласної ради Ігоря Вдовенка, і на цій зустрічі був присутній директор фінансового департаменту Чернігівської ОДА Валерій Дудко. Ми дійшли думки про те, що якщо ОТГ не може фінансувати заклад, то нехай напишуть подання на профільний департамент, і той подасть клопотання про виділення фінансування, – продовжив він. – Більше того, профільне міністерство дозволило до 2022 року провести реорганізацію в міжшкільні регіональні центри, які можуть заробляти гроші. У мене від 22 червня 2019 року є лист з міністерства про те, що буде виділена з нового року навчальна субвенція на ці міжшкільні регіональні центри. З часу утворення ОТГ все йде тільки на гірше. Поцікавтесь, скільки людей стало в центр зайнятості по безробіттю».

Далі слово взяла начальниця відділу освіти Козелецької селищної ради Тетяна Єркіна.

«У зв’язку з тим, що минулого разу не було проголосовано за ліквідацію Козелецького МНВК, ми повинні платити гроші педагогічним працівникам, – почала вона. – Сьогодні ми не можемо задовольнити потреби харчування дітей, нормальні умови праці для педагогів, адже ці гроші ми витрачаємо на заробітну платню. Знову ж таки йдуть розмови про те, що жоден НВК не закритий, але Носівка закрила і ніхто його відкривати не збирається. Вони його закрили і не шкодують, – з нотками емоційного піднесення виголосила Тетяна Єркіна. – Ви говорите про робочі місця: так ми якістю, а не кількістю».

Цьогоріч тут мали навчати дві групи швей

«Де вона, та якість? – перериває з зали депутат Козелецької районної ради Галина Сафронівна Мачача. – Коли створювали громаду, я виступила проти, бо це було велике навантаження. Нам тоді обіцяли не закривати освітні заклади, обіцяли, що ви все забезпечите, що будете фінансувати, створювати, розвивати, ви не говорили, що будете закривати. Ви закриваєте навчальний комбінат, який готує робітничі професії. Якщо ви не в силі утримувати навчальний комбінат, то ви не вправі отримувати премії. Для чого здалися ті премії?!!! Для чого та муніципальна варта, яка нічого не варта. І наостанок: якщо сьогодні ми не забезпечимо дітей доступною освітою, то завтра будемо будувати тюрми».

Виступ Галини Мачачі час від часу викриками переривали депутати громади. Мовляв, чого ти сюди прийшла – у тебе є районна рада, і взагалі «а давайте продемонструємо на ділі, як працює муніципальна варта».

І це – слова, сказані в бік жінки.

Зрештою, цей театр абсурду швидко закінчився. Проголосували. «За» – 17, «Проти» – 1, «Утримались» – 1, не голосували – 1, не з’явились на сесію – 7.

Підсумки голосування: 17 — за знищення НВК

Про які суми йдеться?

Підбиваючи підсумки крайньої сесії Козелецької селищної ради, і зокрема рішення щодо ліквідації навчально-виробничого комбінату, зауважимо, що прихильники закриття закладу наголошували на негативних фінансових показниках і вартісному утриманні НВК. Про які ж насправді суми йде мова?

«Нас намагаються закрити вже впродовж двох років, – не стримує емоцій Дмитро Сакір. – Обґрунтовують все цифрами. Так, спочатку на засіданні бюджетної комісії всіх повідомили, що комбінат «з’їдає» 1,8 мільйони гривень з бюджету громади. Коли я взяв цифри, то вони виявились зовсім іншими, а саме – утримання НВК обходиться в 1,153 мільйона гривень, з них 585 тисяч гривень, тобто половина коштів – державна субвенція. Більше того, з цієї половини ми щороку заробляли кошти, доки нам не почали створювати перепони. Тобто для громади утримання НВК – це мізер. Але, як я вже повідомив, якби селищна рада раптом не знайшла грошей, то вона могла б звернутися з поданням до обласного департаменту фінансів, і там знайшли б гроші. Мені сьогодні важко збагнути прагнення керівництва громади до знищення професійно-технічної освіти. Наш заклад є одним зі зразкових в області. Починаючи з 1992-го року, ми підготували понад 7 тисяч спеціалістів – це більше, ніж кількість дорослого населення в Козельці».

Ситуацію ми попросили прокоментувати голову постійної комісії з питань освіти та науки Чернігівської обласної ради Сергія Журмана:

«На початку року я мав розмову з Оленою Дмитренко і вона мене запевнила, що комбінат працюватиме, бо він приносить безпосередню користь для виховання та освіти молоді. Письмову відповідь відсилали на обласну раду. Десь вона є. Моя думка незмінна – закриття невиправдане, бо це, по-перше – робочі місця, а по-друге – спеціалізація для молоді, яка не має змоги навчатися у вищих учбових закладах і взагалі виїжджати за межі власного району. Це спільна позиція нашої комісії. Юридичного впливу на ці рішення, зрозуміло, ми не маємо, але рекомендації ми надавали. Якщо постане питання вирішення питання в суді, то ми всі рекомендаційні листи надамо».

Говорячи про цифри, варто озвучити і решту сум. Так, на 2019 рік Козелецька селищна рада виділила 2 мільйони гривень на премії працівникам адміністративного апарату. Ба більше – в громаді діє комунальне підприємство «Муніципальна варта», яка складається із шести чоловік. Щороку її утримання обходиться бюджету в 1,1 мільйона гривень – тобто удвічі більше, ніж ліквідований депутатами навчально-виробничий комбінат. Чи не варто депутатам задуматись над цими цифрами? Можливо, в ситуації з НВК варто затягнути паски і без того роздутому адмінапарату? І взагалі: яка така нагальна потреба селища у муніципальній варті?

Рішення про ліквідацію навчального закладу Дмитро Сакір вважає незаконним, і колектив МНВК збирається довести це в суді. Він підозрює, що на капітальне приміщення, яке розташоване в центрі Козельця, хтось банально поклав око. Втім, на його думку, головне нині – вберегти (не дати розтягнути по закутках) матеріально-технічну базу. Без неї заклад вже ніколи не зможе нормально функціонувати.

Капітальне приміщення в центрі громади

До слова, з часу утворення Козелецької ОТГ рішенням сесії селищної ради ліквідовано сім навчальних закладів! Ще один театр абсурду і вседозволеності – проект рішення про ліквідацію Козелецького МНВК на сайт громади залили, пропустивши 16-те питання, одразу перескочивши з 15-го на 17-те. Децентралізація ж все більше стає схожою на феодальний устрій. Під браваду сумнівних досягнень і байдужість центральної влади доступну освіту просто знищують.

Віталій Назаренко,

3 жовтня 2019 року

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?