Як приєднували кардіологічний центр до обласної лікарні

До 70-річчя з дня заснування Чернігівської обласної лікарні, облрада зробила подарунок — Чернігівський кардіологічний центр приєднали до цього закладу. Як це відбувалося — дивіться у сюжеті.

На сесії, яка відбулася 3 серпня 2021 року, депутати обласної ради проголосували за приєднання Чернігівського обласного кардіологічного центру до обласної лікарні. До цього часу центр мав самостійний статут як окрема одиниця у структурі управління охорони здоров`я.

Під час обговорення цього питання назвали і основну причину такого кроку — нібито через слабку матеріальну базу та низьку заробітну плату медичного персоналу.

На сесії перед народними обранцями регіону свої аргументи щодо недоцільності приєднання закладу до лікарні наводив і його генеральний директор, він же й експерт Управління охорони здоров’я з кардіології в Чернігівській області Ігор Батог.

Але контраргументи заступника голови обласної ради Дмитра Блауша, який акцентував увагу здебільшого на низькій зарплатні медичного персоналу центру, переконали депутатів і заклад приєднали. До речі, ініціатива про таку «інкорпорацію» виходила від управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Чи не тому начальник управління охорони здоров`я облдержадміністрації Петро Гармаш акцентував увагу на необхідності такого кроку, оскільки ці вимоги, на його думку, випливають із реорганізації медичної галузі.

Відтак тепер кардіологічний центр став структурою комунального некомерційного підприємства «Чернігівська обласна лікарня».

Цікаві цифри були озвучені на сесії. Виявляється, за словами Дмитра Блауша, у центрі середня зарплатня становить сім тисяч гривень, тоді як в обласній лікарні, зі слів генерального директора цього закладу Андрія Жиденка — лікарі отримують в середньому 15 тисяч, медсестри — до 13 тисяч, санітарки — до 11 тисяч. І хоча Ігор Батог спробував був заперечити «високі» зарплати в обллікарні, його вже ніхто не хотів слухати.

Дуже активно за приєднання кардіоцентру до облікарні «агітувала» депутатка обласної ради від фракції «Рідний дім» Людмила Овсієнко. По-своєму і болісно сприйняв її слова керівник кардіоцентру щодо неякісного надання медичних послуг в цій установі. Щоправда, коли Ігор Батог заперечив таке твердження і сказав, що це неправда, депутатка скорегувала свою попередню висловлену думку і заявила, що медики в центрі — «хороші спеціалісти», а проблеми, мовляв, в іншому.

Як запевнив генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» Андрій Жиденко, після приєднання працівники центру отримуватимуть більшу зарплату, ніж та, що є зараз. І персонал, як завірив гендиректор лікарні, не скорочуватимуть.

Сергій Кордик

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?