Уряд підтримав «адміністративну» децентралізацію

Кабінет Міністрів підтримав законопроект про децентралізацію адміністративних послуг у сфері державної реєстрації актів громадянського стану, ініційований Міністерством юстиції України.

За словами Міністра юстиції Павла Петренка, уряд схвалив законопроект, який передбачає передачу функцій ДРАЦСів органам місцевого самоврядування. Йдеться про такі послуги масового попиту, як реєстрація шлюбу, народження дитини, зміна імені та прізвища тощо.

У перехідний період наші структурні підрозділи надаватимуть послуги у сфері реєстрації актів цивільного стану паралельно з місцевими громадами. Однак вже за 2-3 роки всі без винятку відповідальні місцеві громади мають перебрати ці функції на себе, — наголосив Міністр.

Своїми міркуваннями з цього приводу поділився керівник Головного територіального управління у місті Києві Станіслав Куценко. З його слів, ухвалення законопроекту є базовою умовою децентралізації державної влади на користь розширення повноважень органів місцевого самоврядування. Також керівник столичної юстиції висловив впевненість у том, що плата за адміністративні послуги у сфері державної реєстрації актів громадянського стану має стати дохідним джерелом місцевих бюджетів.

Сподіваюсь, наші аргументи на підтримку вищезгадано документу знайдуть розуміння в депутатських колах, — зазначив Станіслав Куценко.

Нагадаємо, в рамках пілотного проекту «Шлюб за добу» мінімальний термін для реєстрації шлюбу з моменту подачі заяви був скорочений з 30 днів до однієї доби. В столиці за новою процедурою офіційно стали «подружжям» близько тисячі пар.

 Христина Марутян

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?