У Чернігові розповіли про державні реєстри та бази даних для журналістів

Державні реєстри та бази даних можуть стати платформами для пошуку цікавих журналістських матеріалів та розслідувань.

Лайфхаки користування цими сервісами розказав журналіст-розслідувач Павло Лісниченко під час онлайн-тренінгу для медійників, який організував хаб «МедіаБаза. Чернігів».

За словами спікера, після початку повномасштабного вторгнення, майже всі державні реєстри були закриті, але на сьогоднішній день вони починають функціонувати. Єдине, що кадастрова карта все ще закрита для користувачів. Однак, є спосіб знайти потрібну інформацію скористашись платформою https://kadastr.live/#5.03/48.48/32.89 .

Також, журналіст-розслідувач додав, що у судовому реєстрі буквально за дві хвилини можна знайти цікаву новину для чернігівських видань. До прикладу, якщо ввести у пошук статтю Кримінального Кодексу про п’яні ДТП, то можна зробити аналітику за рік по Чернігівській області за 15 хвилин.

Павло Лісниченко поділився із чернігівськими журналістами особистими секретами користування такими сервісами, як онлайн будинок юстиції, clarity-project, YouControl та Prozorro. До останньої платформи тренер запропонував користуватися модулем bi.prozorro.org, оскільки він має багато функцій пошуку. Зокрема, можна застосувати фільтр «у чорному списку МКУ» для учасників тендерів.

Як розказав тренер, багато журналістів недооцінюють платформу Дія для пошуку інформації. Але, там можна замовляти різноманітні витяги та довідки. Тому Павло Лісниченко радить всім витратити трохи часу та передивитися всі послуги, які пропонує Дія.

Найголовніше, на чому наголосив Павло Лісниченко: «Не забувайте перевіряти інформацію, адже всі ці платформи не завжди є достовірними». Наостанок, тренер поділився новим сайтом для пошуку даних про росіян. Це https://beta.reveng.ee/ . Як їм користуватися дивіться у презентації.

Хаб «МедіаБаза. Чернігів» постійно організовує навчання для чернігівських журналістів та надає засоби особистого захисту у користування. Також, це місце для безпечної роботи.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?