Цей день в історії УПА — 13 липня

1943 рік

Відділ самооборони біля села Вербаїв на Волині у бою з німцями знищив до 30-и військових.

1945 рік

У сутичці з загоном НКВД у селі Печихвости на Львівщині загинув станичний ОУН Степан Лоза – «Мирний».

1947 рік

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Хатки на Тернопільщині. Двоє підпільників, що перебували всередині, знищили одного військового і застрелились останніми патронами.

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Криниця, Либохора і Лісовичі на Дрогобиччині загинули станичний ОУН Василь Бецко – «Козак» і ще 4 повстанця.

Відділи МГБ і батальйон полку внутрішніх військ провели операцію по ліквідації міської мережі ОУН у райцентрі Стрий на Дрогобиччині. Заарештовано 25 повстанців.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Новосілка на Тернопільщині. Повстанці, що перебували всередині, знищили старшого лейтенанта, поранили одного військового і змогли прорватися в ліс.

1948 рік

У селі Завада на Дрогобиччині підпільники спалили сільраду і клуб.

1949 рік

Під час облави загону МВД у селі Дашава на Дрогобиччині загинула зв’язкова районного проводу ОУН Анна Левицька.

Опергрупа МГБ у селі Зелена на Тернопільщині оточила і підпалила хату, де переховувалися повстанці. Не маючи шансів на прорив, застрелилися районний провідник ОУН Петро Боднарчук – «Ярема» і ще один підпільник. Переказують, що над їх обгорілими тілами начальник райвідділу МГБ сказав: «Проклятий народ. Диявол! Ні, справді герої! У вогні горять, гинуть і співають про свою Україну».

1950 рік

У сутичці з загоном МВД у селі Чуква на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, у тому числі районний провідник ОУН Іван Ткач – «Рак».

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ,

Український інститут національної пам’яті, спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?