Сигнал українського телерадіомовлення охоплює всю територію Чернігівщини

Державна цифрова телемережа (мультиплекс) МХ-7 покрила «білі плями» на території області, де раніше було важко чи неможливо спіймати сигнал українського наземного ТБ.

Мережа забезпечує додатковий безоплатний пакет каналів цифрового телебачення. Для прийому потрібен власне телевізор, тюнер DVB-T2 та телеантена (кімнатна чи вулична).

Детально про мультиплекс розповіли заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Валерій Сорокін та представниця Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в області Ірина Сенченко на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Формальний старт створенню телемережі дала своїм рішенням у 2019 році Національна рада. Фактична розбудова мультиплексу здійснювалася вже після повномасштабного вторгнення.

Тестове мовлення мережі розпочалося з наявних в області передавальних станції.

У 2023 році Чернігівська філія Концерну РРТ облаштувала з нуля та ввела в дію три нові телекомунікаційні об’єкти у прикордонних громадах. Важливо було забезпечити прийом українського сигналу саме там, де з ним завжди були труднощі. Суттєву допомогу у процесі надали ОВА, РВА, керівництво відповідних громад та центральні органи.

Ще один передавач мережі розмістили на новій телевежі у центральній частині області.

Зараз державна цифрова телемережа МХ-7 покриває всю територію Чернігівщини, включно з прикордонними районами. У тестовому режимі для перегляду нині доступні такі телеканали: «1+1», «Світло», «Сонце», «Армія ТБ», «Ми — Україна», «Перший», «Рада», «Суспільне Культура».

Важливо пам’ятати: щоб сигнал додаткових програм з’явився у телеприймачі, необхідно запустити функцію автопошуку каналів у меню телевізора або тюнера.

«Мережа стандарту DVB-T2. Щоб прийняти її сигнал потрібен тюнер Т-2. Практично всі телевізори, які продаються зараз, вже мають його вбудованим. В іншому ж випадку, тюнер необхідно придбати окремо. Стосовно антени – рекомендуємо для початку спробувати ту, яка є в наявності. Найкраще ж підходять так звані метрові антени, які використовувались раніше для прийому аналогового телебачення», – зазначив Валерій Сорокін.

Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення постійно проводяться моніторинги роботи телемережі МХ-7 на Чернігівщині.

«Ми отримуємо позитивні відгуки. Якщо говорити про моніторинг, який був здійснений у серпні-вересні минулого року, мережа дійсно справилась зі своїми завданнями. Здійснити прикордонний моніторинг зараз проблематично. Проте надалі ми плануємо виїзди в сторону кордону з Білоруссю і, якщо дозволить безпекова ситуація, в сторону кордону країною-агресоркою. Таким чином, протягом півроку будемо мати більш чітку картину щодо роботи МХ-7», – зауважила Ірина Сенченко.

У листопаді 2023 року проводив свої заміри на Чернігівщині і Український державний центр радіочастот. За результатами у всіх контрольних точках відзначено нормальну роботу телемережі.

Завдяки мультиплексу MX-7 забезпечено доступ населення області до українського телебачення та радіо, надалі ж робота буде зосереджена на блокуванні ворожого мовлення на українській території, підкреслили спікери.

 

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?