Сто тисяч гривень зажадав бізнесмен від журналіста за чужий пост в Інтернеті

У Києві проживає бізнесмен, екс-керівник столичної компанії Михайло Голиця. На якомусь веб-ресурсі він побачив, як про нього щось написали критичного. Це йому не сподобалося і він звернувся до суду щодо захисту своєї честі, ділової репутації та компенсації моральної шкоди. Адвокати, які спочатку взялися за  справу по захисту репутації Михайла Голиці, дещо пізніше відмовилися від бездоказової й абсурдної справи. Позивач знайшов нового захисника. Нею стала київська адвокатеса Ірина Висіцька. З чого все і почалося!

Вона настільки увійшла в «суть питання», що зажадала, аби суд викликав на своє засідання представників кількох веб та друкованих видань, а також кілька осіб, які абсолютно не причетні до цієї публікації. Адвокат журналіста-відповідача, який нібито писав якісь не добрі слова про Голицю, Костянтин Підгорний показав абсурдність такого клопотання. Cпочатку суд, звичайно, відмовив адвокату у її проханні.

Тож довелося їй дещо звузити коло фізичних осіб, яких вона чомусь і для чогось хоче бачити в суді. І хоча ті особи, прізвища яких вона назвала, теж не причетні жодним чином до «критичної» публікації, цього разу суддя Новозаводського районного суду Чернігова Ірина Яременко задовольнила «бажання» адвокатеси.

Складається враження, що Ірина Висіцька навмисно вносить такі клопотання, аби на якомога довше  затягнути цей процес. А що? Через таку позицію ось вже восьмий місяць затягується розгляд справи і це лише на підготовчій стадії. У чому таке навмисне бачення? ― скажете ви. Ну, як же ж! Дивіться самі: приїхала на суд адвокатеса, заявила про свої наміри, суддя уважно вислухала, після чого оголошена перерва, знову чекання, і знову засідання ― оголошення судового рішення. І ось вже день, як бачимо, й пройшов. Тут і старання та скрупульозності особливої не треба, як буває по інших справах, а отже ― і грошики йдуть до кишені, і демонстрація величезної роботи на показ.

Цікаво, що під час судового засідання представниця позивача Михайла Голиці розповіла, для чого знадобилося долучати до матеріалів справи представлення усіх нагород та відзнак пана Голиці. За її словами, це знадобилося для того, аби показати вагу особистості самого київського бізнесмена! Це ж хто міг зачепити таку ОСОБУ з таким СТАТУСОМ?! Отож, тепер начувайтеся всі!

Але не менш цікаве й інше.

На останньому лютневому засіданні адвокат Костянтин Підгорний (представник Віталія Назаренка) вніс клопотання, аби суд витребував у позивача оригінали цієї публікації (хто її автор, джерела розміщення тощо), яка на думку бізнесмена, паплюжить його авторитет. Суддя Ірина Яременко, як не дивно, не задовольнила такого клопотання. Тож виникає цілком резонне запитання: чому журналіст Віталій Назаренко та інші повинні відповідати за чиїсь дописи десь там, оприлюднені кимось, і за видання, які їм не належать?

Зазначимо, що Михайло Голиця хоче від чернігівського журналіста Віталія Назаренка сто тисяч гривень компенсації моральної шкоди за написане кимось в Інтернеті. Назаренко вважає, що Михайло Голиця, позиваючись до нього, намагається таким чином помститися журналісту за попередні критичні статті на адресу підприємця.

А тим часом Віталій Назаренко та інші особи, яких викликають до суду в якості співвідповідачів, вже обговорюють питання щодо зустрічного позову або окремого подання на самого Голицю та його представника за те, що вони намагаються безпідставно тиснути на них в частині відповідальності за дії інших осіб та їх невмотивоване залучення до справи.

Попередня публікація з цієї теми: Київський бізнесмен судиться з чернігівським журналістом

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?