Щоденник Пилипа Орлика доставлять на Чернігівщину

Щоденник Пилипа Орлика «Діаріуш» вперше буде виставлений в Національному музеї «Гетьманська столиця» у Батурині.

Про це повідомляє Суспільний кореспондент з посиланням на інформацію Міністерства закордонних справ України.
Очільники зовнішньополітичних відомств України Дмитро Кулеба та Франції Жан-Ів Ле Дріан домовилися організувати експозицію до 350-річчя з дня народження Гетьмана Пилипа Орлика, яке відзначатиметься у жовтні.
Наразі щоденник зберігається в архіві Міністерства Європи та закордонних справ Франції 🇫🇷
💬 Dmytro Kuleba: «Я вдячний своєму колезі Жан Іву Ле Дріану за готовність спільно працювати над експозицією в Україні оригіналу подорожнього щоденника нашого легендарного Гетьмана Пилипа Орлика. Рід Орликів зв’язує Україну та Францію міцними історичними зв’язками, оскільки син Гетьмана Григорій Орлик відіграв важливу роль у французькій дипломатії XVIII століття. Сподіваюся, що восени унікальний щоденник українського гетьмана вперше за майже 300 років після створення прибуде до незалежної та суверенної Української держави. Це буде історична подія для України».
Як зазначила у телефонній розмові співробітниця Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» Оксана Ломко, точна дата представлення ЩОДЕННИКА Пилипа Орлика узгоджується.
— Ми дуже вдячні Дмитру Кулебі за сприяння і практичну допомогу в організації та можливості представленні щоденника Гетьмана у нашому Батурині, — зауважила Оксана Ломко.
«Діарій» Пилипа Орлика охоплює кілька років життя Гетьмана у вигнанні, описуючи як його особисте життя, так і політичну діяльність. Щоденник датується 1720—1733 роками і є важливим історичним джерелом середини XVIII сторіччя.
Отримуйте потрібні й ексклюзивні новини:
Отримуйте потрібні новини — підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/sknov

Знаходьте цікаві відеопублікації в нашому Інстаграмі: https://www.instagram.com/chipinfo1/

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?