Розповіли про єдиний храм, що зберігся в первісному вигляді у Чернігові

Перша зустріч у рамках проекту «Чернігів — #МістоСили» відбулася!

Близько двох десятків чернігівців чаювали в «козацькому» храмі Св. Катерини та ділилися, що допомогло їм пережили активну фазу бойових дій. А настоятель, о. Роман Кіник, підготував для присутніх коротенький екскурс в історію храму та розповів, як громада ПЦУ пережила цей складний час.

Дуже символічно, що проект стартував саме у Катерининському храмі, зведеному триста років тому на честь перемоги козаків під Азовом. Ця церква є однією з візитівок Чернігова. Саме вона «зустрічала» гостей міста, які прибували київською трасою, долаючи автомобільний міст через Десну. Під час війни він був зруйнований. А сам храм, варто зауважити, колись будували як оборонну споруду. На південній стороні стіни сягають близько двох метрів у товщину.

До речі, це єдиний храм у Чернігові, що зберігся в первісному вигляді. Він вистояв уже не одну навалу ворогів. Ось і зараз вцілів. І навіть під час активних бойових дій тут щодня тривали богослужіння. А декілька ікон замироточили ще перед війною, нібито нагадуючи містянам: «Бог з нами, Він нас не залишає!», вселяючи віру та надію.

Наступна зустріч планується на п’ятницю, 8 липня. Про цікаві й маловідомі сторінки історії Борисоглібського собору Чернігова та однойменного монастиря (зокрема, про срібні царські ворота іконостасу, що були виготовлені коштом І.Мазепи, про діяльність релігійної громади української автокефальної церкви) розкажуть науковці Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Ольга Травкіна та Андрій Глухенький. Презентують видання, які підготував та видав заповідник саме на цю тему.

Час – 15.00, місце – ТІЦ. Зареєструватися для участі можна за ном.: 066-304-89-87 (вайбер), 097-087-00-10 (телеграм) або листом на електронну пошту: victoriasydorova@gmail.com. Проект «Чернігів — #МістоСили» реалізується у рамках програми «Діалог» центру міжконфесійного та міжрелігійного діалогу «Лібертас».

Вікторія Сидорова

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?