Російська нафта: ЄС погодив рівень обмеження ціни

5 грудня Рада Європейського Союзу вирішила встановити граничну ціну на нафту для  сирої нафти та нафти, отриманої з бітумінозних мінералів  (код CN 2709 00), які походять або експортуються з Росії, на  рівні 60 доларів США за барель.

Про це повідомляє Суспільний кореспондент з посиланням на інформацію Представництва Європейського Союзу в Україні.

Рівень обмеження було встановлено в тісній співпраці з  Price Cap Coalition  і почав застосовуватися з  5 грудня 2022 року .

Обмеження ціни на російську нафту обмежить стрибки цін, викликані надзвичайними ринковими умовами, і різко зменшить доходи, які Росія отримала від нафти після того, як вона розв’язала незаконну агресійну війну проти України. Це також сприятиме стабілізації світових цін на енергоносії, одночасно пом’якшуючи негативні наслідки для постачання енергії до третіх країн.

6 жовтня 2022 року Рада ухвалила рішення про заборону морського транспортування російської сирої нафти (з 5 грудня 2022 року) і нафтопродуктів (з 5 лютого 2023 року) до третіх країн, а також пов’язане з цим надання технічної допомоги, брокерських послуг або фінансування або фінансова допомога.

Рішення Ради також запровадило  виняток  із вищезазначених заборон  для сирої нафти чи нафтопродуктів,  які  походять з Росії або експортуються з Росії та  закуповуються за попередньо встановленою верхньою ціною або нижче,  погодженою Коаліцією з обмеження цін.

Сьогоднішнє рішення встановлює рівень застосування виключення та вводить  перехідний період у 45 днів  для суден, що перевозять сиру нафту походженням з Росії, придбану та завантажену на судно до 5 грудня 2022 року та розвантажену в кінцевому порту призначення до 19 грудня. Січень 2023 р. Оскільки обмеження ціни може періодично переглядатися для адаптації до ринкової ситуації, сьогоднішнє рішення також встановлює  перехідний період у 90 днів  після кожної зміни обмеження ціни, щоб забезпечити узгоджене застосування обмеження ціни всіма операторами.

Функціонування механізму обмеження цін переглядатиметься кожні два місяці відповідно до розвитку подій на ринку та буде встановлено щонайменше на 5% нижче середньоринкової ціни на російську нафту та нафтопродукти, розрахованої на основі даних, наданих Міжнародне енергетичне агентство.

Рада також запровадила «застереження про надзвичайні ситуації», яке дозволяє транспортувати нафту за межі ціни або надавати технічну допомогу, брокерські послуги або фінансування чи фінансову допомогу, пов’язану з транспортуванням, якщо це необхідно для термінового запобігання або пом’якшення наслідків події, яка може мати серйозний і значний вплив на здоров'я та безпеку людини чи навколишнє середовище, або як відповідь на стихійні лиха.

Перед обличчям агресивної війни Росії ЄС рішуче підтримує Україну та її народ і непохитно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?