Поезія і музика — в Чернігівському «Інтермеццо»

«Поезія і музика. Вірші: Юлія Найда; бардівські пісні: Петро Антоненко». Так називався творчий вечір 23 грудня в Чернігівському культурно-мистецькому центрі «Інтермеццо».

Ним відзначили поетичний дебют Юлії Найди, журналістки обласного радіо і телебачення (Суспільне, Чернігів). Також другу річницю ще однієї газети – літературно-мистецької «Струна». Та й наближення Новоріччя. Один з віршів Юлії — в кінці тексту.
Юлію Найду добре знають слухачі і глядачі радіо і телебачення, адже вона є редакторкою авторських програм, також робить цікаві телерепортажі. Але, виявляється, пише гарні вірші. І що цікаво: ніколи їх не друкувала. От, є такі люди, наскільки талановиті, настільки й скромні. (Буває і навпаки: наскільки бездарні, настільки ж і нахраписті у «проштовхуванні» своїх творінь).
Я недавно побачив вірші Юлії на її сторінці у Фейсбуці, сказав, що це вже занадто скромно – не публікувати їх, запропонував таку публікацію. І ось ці вірші були надруковані у свіжому, 233-му номері ще однієї обласної газети – "Світ-інфо», за 15 грудня, газеті, що виходить уже 11-й рік.
А щодо річниці «Струни» і місця її проведення, то КМЦ «Інтермеццо» з дня виходу «Світ-інфо» є кореспондентським пунктом газети, тепер уже обох. І тут ми щороку відзначаємо чергові річниці газет, у доброму колі їх друзів. Тому одразу хочу подякувати господарям цього чудового закладу, який останнім часом прихистив у себе і «Гончаренко-центр». Це Тетяна Миколаївна Жогалко, подвижниця культурництва, голова Чернігівської організації Суспільної Служби України, офіс якої теж знаходиться тут. Це авторитетна і давня громадська організація, що займається розвитком культури, національних традицій, благодійництвом. А також це Олександр Ясенчук, котрий безпосередньо працює в КМЦ, відомий чернігівський журналіст, краєзнавець, громадський діяч, а нині насамперед волонтер, і саме тут зосереджена велика волонтерська робота.
На цей вечір зібралися дійсно добрі друзі обох газет, читачі, передплатники, автори, завсідники наших зустрічей.
Це Заслужений лікарі України, прозаїк, поет, кандидат медичних наук Володимир Фриз, кандидат медичних наук Василь Рековець, Заслужений працівник культури України Микола Борщ, відомий журналіст і поет Олександр Олійник, автор газет Олександр Молибога, поетки Ірина Кулаковська, Анна Верховцева. Цю фотозйомку робив відомий фотомайстер, голова обласної організації Національної Спілки фотохудожників України Віктор Кошмал.
Спершу Юлія Найда читала свої вірші, а я виконував власні бардівські пісні. Далі йшла цікава, тепла розмова про літературу, мистецтво, обидві газети, які відкривають читачам все нові таланти. Поети читали свої вірші. Словом, було в цей зимовий день тепло, чудово, затишно. Спасибі всім!

* * *

Додаю один з цих віршів Юлії, що надруковані в газеті і який вона теж читала на вечорі.

Вітрила-крила

Закрила крилами, накрила килимом,
Жахи порожнії й дурнії сни.
Пустила схилами за край похилений,
І сум, і тугу, і цвіт весни.
Життя зозулею зірве лист осені,
А снігурами злетить зима.
Лелека ж пам'ять поверне знов мені,
Все те, що серце в любові ма.
Повіки-віяла сльозами вмию я,
Залишу в пам'яті лише любов.
Ще буде сила для мене втіхою.
Ще буде вірою родини кров.
Людське невігластво, мов вітер Півночі,
Здува і нівечить все, що горить,
Але надією лікую мрії я,
І волею тримаю мить.
Посиплю підлість я скляними крихтами,
По струнах вдарю, життя співа!
Не зріжуть стійкості ні зло, ні лиха,
І зраду втопить Небес злива'.
Ще крутить Сонце планет коловорот,
І день спливає, і ніч мина...
Ще встигну правильно обрати поворот,
Ще викарбую я в тату слова:
«Іще зарано йти долу схилами.
Іще чекають шляхи земель.
Іще літають вітрила-крила!
Іще гуляє мій корабель!».
2022 рік
Петро Антоненко, редактор газет «Світ-інфо» та «Струна»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?