Мистецький проект «Балада про Крути» репрезентований у Чернігові

29 січня у приміщенні Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Т.Г.Шевченка з нагоди 105-ї річниці вшанування пам’яті Героїв Крут проведено благодійний показ відеофільму про мистецький проєкт «Балада про Крути», створений у 2018 році до 100-річчя відзначення подвигу Героїв Крут.

П’ять років тому в Чернігівському драмтеатрі ім. Т.Г.Шевченка було втілено за сприяння Мінкультури України, Департаменту культури Чернігівської ОДА мистецький проект «Балада про Крути», прем’єрний показ якого був проведений 28 січня 2018 року на благодійних засадах для учасників АТО, членів їхніх родин та волонтерів.

У масштабному театралізованому дійстві було задіяно більше ста осіб творчого і технічного складу драмтеатру ім. Т.Г.Шевченка, артистів Молодіжного театру, Театру ляльок ім. О.Довженка, академічного народного хору обласного філармонійного центру. У сценічному оформлені цього багатопланового театралізованого дійства використані документальні кадри реальних подій того часу та фотографії загиблих захисників Української держави. Прообразом створення декорацій стали об’єкти Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут», що на Чернігівщині.

«Балада про Крути» у виконанні творчого ансамблю чернігівських акторів – це, з одного боку, документальне відображення буремних історичних подій, що відбувалися в Україні у 1917—1918 роках, а з іншого – натхненний реквієм мужності й самовідданості юних патріотів молодої Української держави, шаноблива данина пам’яті про подвиг Героїв Крут.

Згідно з урядовим рішенням представлення мистецького проекту «Балада про Крути» відбулося 29 січня 2018 року на сцені Національного академічного драматичного театру імені І.Франка під час урочистого заходу з вшанування пам’яті Героїв Крут за участю керівників центральних та регіональних органів влади. У 2019 році рішенням експертної ради «за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва» автори мистецького проекту «Балада про Крути» були удостоєні премії імені Богдана Хмельницького Міністерства оборони України.

Після перегляду відеофільму відбулася зустріч з авторами цього мистецького проєкту – чернігівським драматургом Анатолієм Покришенем та режисером-постановником, заслуженим артистом України Андрієм Бакіровим, участь в якій взяли актори, що п’ять років тому створювали сценічні образи героїв вистави, інші представники творчої спільноти, які говорили про надзвичайно важливу роль творів мистецтва такого рівня у висвітленні знакових подій історії України, формуванні громадської свідомості, патріотичному вихованні молоді.

А під час вечірньої вистави цього ж дня глядачі зустрілися з героями філософської притчі «Саронська квітка, або Інша сторона гріха» за мотивами творів класика української літератури Лесі Українки, в ході якої відбувається глибинне переосмислення біблійних сюжетів у ретроспективній проекції на сучасне суспільство, засудження морального виправдання будь-яких злочинів, ствердження правічних ідеалів моральності та загальнолюдських цінностей.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?