Ліцеїсти та лісівники примножують зелений скарб Чернігівщини

Довкілля. Вже протягом п’яти років лісівники філії «Городнянське лісове господарство» ДП «Ліси України» підтримують плідні зв’язки з Ріпкинським ліцеєм на Чернігівщині.

Така співпраця сприяє насамперед підвищенню рівня екологічного виховання молоді. У цьому навчальному закладі часто відбуваються цікаві та корисні заходи, під час яких ліцеїсти практично долучаються до збереження та примноження зеленого світу природи.

Пізнавальні лекції, цікаві розповіді про вирощування лісів, технології створення нових насаджень проводить начальник відділу лісового господарства філії «Городнянське лісове господарство» Олександр Пінчук.

Ліцеїсти беруть активну участь у Всеукраїнській акції «Створюємо ліси разом». Зокрема, у минулі роки висадили деревця туї, ялівцю та катальп. А восени минулого року долучилися до благодійної акції «Квітковий рай у кожній школі», висадивши у шкільній теплиці пів тисячі цибулин голландських весняних квітів. До речі, за сприяння координатора проєкту «Шкільний сад», вчительки Наталії Крутченко проводять цікаві експерименти на спеціально облаштованих теплих грядках.

Свої здобутки презентували у проєкті «Пришкільний експериментальний майданчик органічного землеробства». А ще ж вирощують овочі у теплиці та на пришкільному городі. У минулі роки, наприклад, виростили з насіння до зрілих плодів помідори. Протягом двох місяців самі ж ласували цими овочами у шкільній їдальні. Висаджували і капусту, цибулю на зелень та інше.

Цього року до Дня довкілля 13 квітня ліцеїсти взяли активну участь в акції з озеленення подвір’я свого навчального закладу. А допомогли їм у цьому, знову ж таки, лісівники, забезпечивши якісним вічнозеленим посадковим матеріалом. Добру справу зробили гуртом працівники лісової охорони Ріпкинського лісництва на чолі з начальником відділу лісового господарства філії «Городнянське лісове господарство» Олександром Пінчуком та учні зі своїми наставниками.

Після того, як Олександр Анатолійович розповів школярам про технологію посадки і догляду за рослинами, робота закипіла. Завдяки цьому біля ліцею зазеленіли нові декоративні насадження.

Тепер подвір’я ліцею прикрашатимуть самшит вічнозелений, ялівець звичайний колоновидний та ялівець козацький блакитний, ялівець козацький, туя вересоподібна, туя шаровидна та туя колоновидна (пірамідальна), вирощені у розсаднику декоративних рослин Новояриловицького лісництва. Вони стали оригінальним доповненням попередніх насаджень різних порід дерев і кущів на території подвір’я ліцею площею понад два гектари. З натхненням і задоволенням працювала юнь і тим самим зробила свій внесок у примноження зеленого довкілля рідного краю.

Цього ж дня в селі Олешня Добрянської територіальної громади громадськість села, школярі разом з керівництвом старостинського округу і з лісовою охороною Олешнянського лісництва на чолі з лісничим Миколою Сорокою заклали дубову алею миру, присвячену захисникам України. Така пам’ятна алея також чудово доповнить мальовниче довкілля славнозвісних Голубих озер.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?