Хортинг, як продовження козацьких традицій на Семенівщині

ХортингНещодавно на сторінках сайту http://semenovka.at.ua/ з'явилася публікація про хортинг у Семенівці. Багато читачів знають що це таке, а дехто нічого не чув і не знає про цей вид спорту.

Про історичні корні хортингу розповідає Денис Буданов − тренер, кандидат у майстри спорту по хортингу, керівник Семенівського районного осередку Чернігівської обласної федерації Хортингу СК «Клейнод».

Слово «хортинг» походить від назви відомого у світі славетного острова Хортиця, де була розташована Запорізька Січ, яка відіграла прогресивну роль в історії українського народу. Саме Хортиця була оплотом воїнів, де вдосконалювалося бойове мистецтво з метою захисту рідного краю. Так почалася історія військово-політичного центру, з яким повинні були рахуватися усі.

хортинг1

Ідея виникнення Хортингу, як комплексної системи самовдосконалення особистості, заснованої на фізичному, морально-етичному та духовному вихованні, пов’язана з відродженням давніх народних традицій, що передавалися з покоління в покоління.

Так склалось, що в нашій країні був відсутній визнаний вид спорту, який би мав істотно українське історичне коріння. Хортинг має за основу підтверджені історичні факти та дослідницькі матеріали щодо фізичної підготовки, військових тренувань та традицій українського козацтва. Для створення Хортингу були задіяні науковці, фахівці, спортсмени та тренери з різних областей та різних видів єдиноборств нашої країни. І насамперед, він має головне — це визнання в наукових та культурних колах, що в свою чергу стало можливим створення та затверджених методичних розробок з викладання даного виду спорту, чим можуть пишатися тільки олімпійські види спорту, який я впевнений в недалекому майбутньому стане і Хортинг.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Щоб збільшити фото, клацніть по ньому

У міжнародному спортивному співтоваристві Хортинг розвиває Всесвітня Федерація Хортингу (WorldHortingFederation), яка заснована в Україні у м. Києві громадянином України Едуардом Єрьоменком. Це міжнародна громадська організація фізкультурно-спортивного спрямування, що і розвиває та культивує Хортинг у світовій класифікації змішаних спортивних єдиноборств. Простіше кажучи, вже й за кордоном вивчають наше національне бойове мистецтво. І тому впровадження в систему позашкільної освіти національно-патріотичного руху та культивація українських національних видів спорту в недалекому майбутньому дасть змогу виховати в підростаючому поколінні патріотизм, який являє собою одне з найбільш глобальних людських почуттів, закріплених віками і тисячоліттями, поєднує в собі любов до Вітчизни, гордість за свій народ, відповідальність за його минуле і сьогодення, готовність до його захисту.

А ще нагадаємо про те, що Семенівка свого часу була заснована С. Самойловичем як козацька слобода. Паралель не простежуєте?

Про філософію козацького виду спорту − Хортингу читайте тут:

http://horting-semenivka.nethouse.ua/articles/202993

Олександр ШАБАЛІН

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?