Дві тисячі гривень за пологи у менській лікарні

У Менській територіальній громаді Чернігівської області обіцяють виплачувати по дві тисячі гривень тим жінкам, які народжуватимуть своїх малюків у Менській міській лікарні. І неважливо, з Менської громади ця родина чи з будь-якої іншої – одноразова грошова допомога при народженні дитини виплачується незалежно від місця реєстрації батьків.

Головна умова для отримання додаткових двох тисяч – мати довідку з менської лікарні про народження малюка саме в цьому медзакладі. Таким чином місцева влада хоче збільшити кількість пацієнток менського пологового відділення, щоб лікарня мала змогу отримати відповідний пакет від НСЗУ.

З 1-го січня 2022-го року Менська міська лікарня не має пакету послуг на пологи від Національної служби здоров’я, а отже замість 15 тисяч за пологи, як передбачає пологовий пакет послуг НСЗУ, отримуватиме за одні пологи як за терапевтичні послуги – майже вісім тисяч гривень.

Наприкінці минулого року Кабмін прийняв постанову, згідно з якою лікарні можуть отримувати від НСЗУ гроші за пакет послуг на пологи, лише якщо мають більше 150 породіль на рік. А у пологовому відділені Менської лікарні у минулому році прийняли 141 пологи, тому тепер пологи фінансують за терапевтичним пакетом, який удвічі менший. Наразі різницю покриває лікарня власним коштом. У відділенні Менської міської лікарні – 10 пологових ліжок, працюють 19 людей, з них двоє – лікарі вищої категорії.

У свою чергу в громаді вирішили стимулювати жінок народжувати в їхній лікарні. Тому 25 січня депутати Менської міської ради восьмого скликання на шістнадцятій сесії прийняли рішення внести зміни до «Програми соціальної підтримки жителів Менської міської територіальної громади на 2022—2024 роки» та Порядку реалізації Програми соціальної підтримки жителів Менської міської територіальної громади на 2022—2024 роки «Надання одноразової грошової допомоги при народженні дитини».

«Програма одноразової грошової допомоги при народжені дитини в Менській громаді діяла декілька років. Попередній рік виплачували 1,5 тисячі одноразово, – розповідає начальник відділу соціального захисту населення, сім’ї молоді та охорони здоров’я Менської територіальної громади Марина Москальчук. – Цього року, щоб спонукати жінок народжувати саме в менському пологовому відділенні, були прийняті деякі зміни до цієї програми. Одноразову виплату збільшили до двох тисяч гривень. Проте тепер ці кошти зможуть отримати жінки, які народжують у менській лікарні, незалежно від місця реєстрації породіллі за подачею відповідних документів. Тобто жінки з будь-якої громади області і навіть України, зможуть отримати дві тисячі одноразової допомоги, якщо народжуватимуть у Мені. Також дві тисячі зможе отримати породілля, яка планувала народжувати в Мені, стояла тут на обліку, але через якісь патології отримала направлення від наших лікарів до іншої лікарні».

А от ті жінки, які проживають у Менській громаді, але за власним бажанням вирішили народжувати в якомусь іншому медичному закладі, допомоги від громади не отримають.

Грошова допомога у розмірі двох тисяч гривень надаватиметься протягом шести календарних місяців з дня народження дитини і лише на картковий рахунок. Її виплата здійснюється згідно з розпорядженням міського голови. На перше півріччя 2022 року заклали на виплати 200 тисяч гривень. Цього вистачить на матеріальну допомогу для сотні жінок. Проте голова Менської ОТГ Геннадій Примаков зазначає: якщо бажаючих народжувати в менській лікарні буде більше, програму розширюватимуть. Гроші на це в громаді є.

В контексті:

Допомога при народженні дитини виплачується одному з батьків за умови пред’явлення таких документів: особиста заява про виплату одноразової грошової допомоги, в якій вказується прізвище, ім’я, по батькові заявника, його адреса, телефон; копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; копія індивідуального податкового номера; копія свідоцтва про народження дитини; копія талону 2 облікової картки вагітних (форма 113/0), виданого КНП «Менська міська лікарня» Менської міської ради; номер карткового рахунку, відкритого в установі банку. 

Марія Пучинець

Отримуйте потрібні ексклюзивні новини:
Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: https://t.me/sknov

Знаходьте цікаві відеопублікації в нашому Інстаграмі: https://www.instagram.com/chipinfo1/

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?