Чернігівські артисти долучилися до всесвітньої акції

Хори — за мир! Рівно рік тому на заклик артистів хору Santiago Apóstol з Гріньону (Мадрид, Іспанія) відгукнулися хори зі всього світу. В один день — 27 березня 2022 року, в один час, вони об’єднали свої голоси у спільному виконанні канону «Dona Nobis Pacem» на підтримку України в її боротьбі проти російських загарбників. Проєкт отримав назву «Coros por la Paz» — «Хори за мир».

Проєкт отримав широкий розголос. Тож рік потому, 26 березня 2023 року, о 12-й годині за центральноєвропейським часом, сотні хорів знову прозвучали разом на підтримку України. Цього разу до проєкту долучилися і українські виконавці.

У Чернігові на території розбомбленого стадіону, який став одним із найбільш знакових символів воюючого і нескореного міста-героя, у рамках проєкту “Хори за мир” відбувся великий виступ колективів Чернігівського обласного філармонійного центру.

У виконанні канону “Dona Nobis Pacem” взяли участь артисти Академічного камерного хору ім. Д.Бортнянського, Академічного народного хору, Академічного ансамблю пісні і танців “Сіверські клейноди”, Капели бандуристів ім. О.Вересая, вихованці хору хлопчиків Академічного камерного хору, солісти колективу концертних виконавців — заслужена артистка естрадного мистецтва України Ніна Коцур, Катерина Іващенко-Василяко, Марина Коваленко, Ілля Латиш, В’ячеслав Мацвійко, Тетяна Олійник, Олександр Сьомченко, а також заслужена працівниця культури України Світлана Пилипенко. Також артисти виконали духовний гімн “Молитва за Україну” (“Боже великий, єдиний”).

Свою участь у проєкті “Coros por la Paz” артисти обласного філармонійного центру присвятили річниці вигнання рашистських загарбників з території Чернігівщини.

“Голоси митців мають не поступатися голосам гармат, — зазначив в.о. генерального директора — керівника художнього Чернігівського обласного філармонійного центру, заслужений діяч мистецтв України Сергій Теребун, — адже мистецтво може вражати не менш дієво, ніж куля. Сьогодні на нашому культурному фронті артисти філармонійного центру воюють проти рашистського мороку разом з арміями всього цивілізованого світу”.

Організатори та учасники проєкту висловили сподівання, що їх голоси прозвучали досить потужно для того, аби до них дослухалися ті, від кого залежить відновлення миру в Україні.

“Coros por la Paz”, “Хори за мир”, — це ще один потужний удар по ворогу. З кожним нашим виступом, з кожною мистецькою атакою ми разом наближаємо переможний мир!” — саме так вважає куратор проєкту, директор та диригент хору ім. Д.Бортнянського Ігор Найдьон.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?