Бійці ЗСУ, медики та журналісти презентували книгу «Чернігів у вогні»

Героям слава! 2 грудня в Чернігові зібралися учасники героїчної оборони міста. Адже примірники нової книжки «Чернігів у вогні. Зметем орду, відправимо до пекла!» буквально розліталися вмить, тож автори просто не встигали писати дарчі написи та автографи, стільки було бажаючих отримати та прочитати книжку, про яку вже багато говорять не тільки в рідному Чернігові та Придесенні, але й у всій Україні та за кордоном, по всьому світу.

Як відомо, ця, справді, унікальна книжка – спільний проект редакції обласної газети «Чернігівщина», ОК «Північ» і Міжнародної літературно-мистецької Академії України, яка об’єднує талановитих людей із 70 країн. Тож за кордоном книгу про відважних українців, захисників Чернігівщини, прочитали вже понад десять тисяч мешканців – на всіх континентах. А в Австралії книжку «Чернігів у вогні», де правдиво висвітлюються подвиги бійців і жителів Придесення, наразі перекладають англійською, що, звісно, приверне до неї увагу мільйонів людей.

Наразі надійшло багато позитивних, схвальних відгуків про книгу з США, Англії, Франції, Німеччини, Іспанії, Канади, Польщі, Чехії, Австрії, Швейцарії та інших держав. І це – чудово! Хвилюючі спогади бійців ЗСУ та жителів, зокрема про звірства катів-окупантів – російських загарбників – дійсно вражають, не залишають байдужими жодного з читачів.

Презентація проходила в ошатному білому залі академічного театру, де, зокрема, демонструється вистава «Розмови на кухні під час війни», тож декорації спектаклю вдало доповнювали імпрезу, котру вів редактор газети «Чернігівщина» Сергій Дзюба.

Учасників імпрези тепло привітав заступник голови обласної ради Дмитро Блауш. «Армія може побороти іншу армію, однак жодне військо світу не здатне перемогти увесь народ та націю», – наголосив пан Дмитро. Він сердечно подякував усім захисникам України, завдяки яким вистояла Чернігівщина, і тим воїнам, які нині звитяжно виборюють Перемогу нашої держави на полі бою.

Взагалі, Дмитро Блауш заснував благодійний фонд «Добродія», що з перших днів війни об’єднав небайдужих громадян, котрі під час наступу на Чернігівщину, ризикуючи життям, надавали тут потужну підтримку нашим захисникам, мешканцям Придесення, та й зараз продовжують допомагати всім, хто цього потребує.

У представленні книги взяли участь її автори – Сергій Дзюба, Марія Пучинець, Віталій Назаренко та Григорій Войток, упорядник, літературний редактор Катерина Махлай, консультант, полковник ЗСУ Вадим Мисник.

Творцям книги урочисто вручили одразу дві почесні міжнародні нагороди – імені Джека Лондона (США, Сан-Франциско) та імені Антуана де Сент-Екзюпері (Франція, Париж).

Також учасники презентації тепло подякували за допомогу у виданні книги генеральному директору ТОВ «Земля і Воля», видатному аграрієві, Герою України Леонідові Яковишину та директорці Української громади Сіднею, викладачці і науковцеві з Австралії Софії Мицак.

Прекрасно, проникливо прозвучали на презентації пісні «Закінчиться війна» (на вірші Сергія Дзюби), «Вечірня пісня» (поезія Олени Теліги) та «Коханому» (авторка – Тетяна Чабан) у виконанні улюбленців Чернігова, чарівних співачок та відомих лікарів Інни й Тетяни Чабан, котрі отримали на імпрезі міжнародні патріотичні медалі Олександра Довженка за значну творчу діяльність.

Щирі оплески всіх учасників презентації викликали виступи наших хоробрих медиків – Героя України, начальника Чернігівського військового госпіталю Олександра Слєсаренка та генерального директора обласної лікарні Андрія Жиденка. У книзі описано, як героїчно рятували поранених бійців і мешканців Чернігівщини наші лікарі, медсестри та санітарки.

На імпрезі Олександрові Слєсаренку урочисто вручили Міжнародну премію миру (Німеччина, США) – за велике, самовіддане подвижництво на благо людства. Очільник обласної лікарні Андрій Жиденко нагороджений Міжнародною патріотичною медаллю Івана Мазепи – за подвижницьку та патріотичну діяльність, мужній, самовідданий порятунок поранених бійців і мешканців міста під час війни.

Запам’ятався виступ відомого мандрівника, героя книжки «Чернігів у вогні» Олександра Волощука, удостоєного міжнародною Літературно-мистецькою премією ім. Пантелеймона Куліша за дослідницьку діяльність із вивчення життя українських громад за кордоном.

Дизайнер книжки, боєць ЗСУ Олександр Панюков теж відзначений міжнародними преміями імені всесвітньо відомих українських художників Іллі Рєпіна та Архипа Куїнджі.

Про велику волонтерську діяльність під час лютої ворожої навали цікаво розповіли очільниця Куликівської громади Юлія Постернак і голова Чернігівської районної ради Тетяна Кузнецова-Молодчая.

Чудово виступив і відомий український поет та воїн, герой оборони Чернігова Дмитро Мамчур. У презентації взяли участь бійці легендарної, безстрашної групи «Кліщі», світлина яких прикрашає обкладинку книги.

Презентація завершилася, проте колектив газети «Чернігівщина» вже продовжує роботу над другою книжкою про війну – щотижня на шпальтах

газети публікуються цікаві матеріали про звитяжних бійців ЗСУ, медиків та волонтерів, спогади людей про життя громад під час окупації.

Щиро дякуємо за вашу велику, самовіддану, подвижницьку роботу, дорогі друзі! Переможемо разом!

Сергій Квітницький

Почитати книгу можна тут: «Чернігів у вогні...»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?