Барвумен пропонує відвідувачам власні рецепти коктейлів вечора, тижня, сезону

З початку повномасштабного вторгнення малий бізнес на Городнянщині Чернігівської області переживає не найкращі часи. Особливо сутужно виявилось працювати розважальним закладам й установам громадського харчування. Проте, попри всі негаразди, у молоді є потреба у спілкуванні й хоч якомусь вечірньому дозвіллі, а кафе-бар «Вега» традиційно лишається чи не найулюбленішим місцем зустрічі молодих людей. Однак наша розповідь не зовсім про заклад, а про одну з його співробітниць – барвумен Ірину Штабну.
Пані Ірина стала барменом випадково. За певних життєвих обставин вона залишилась без роботи й почала шукати нову.
– Стати барменом мені запропонувала власниця кафе-бару «Вега» Олена Крутік. Я трохи вагалась, але на той час мені нічого було втрачати, окрім свого безробіття, тож я наважилась спробувати. Як виявилось – недаремно, – пригадала вона.
З того часу минуло вісім років, за які Ірина стала справжнім професіоналом. У своєму творчому доробку вона вже має не один десяток власних рецептів коктейлів, професійно робить класичні напої, а ще – цілу лінійку притаманних тільки нашому місту коктейлів і шотів, які з року в рік мають сталий попит серед клієнтів.
– Як і будь яка здравомисляча людина, я розумію, що алкоголь – зло. Проте вживання міцних і не дуже напоїв культурно дають змогу дорослим людям отримати окремі смакові задоволення. Мене завжди пригнічує, коли клієнти замовляють тільки горілку і колу, а от коли з вуст відвідувача зриваються терміни «Лонг-Айленд», «Самбука» чи «Піна-Колада» — я розумію, що людина прийшла не «набратися», а культурно відпочити. І це додає натхнення, – зазначила співрозмовниця.
Більшу частину асортименту бару становлять улюблені напої клієнтів, бо, як відомо – попит породжує пропозицію. Однак, для урізноманітнення смаків винахідлива барвумен регулярно пропонує клієнтам щось нове. У «Везі» вже стало гарною традицією пропонувати відвідувачам коктейль вечора, тижня, сезону. Окремо пропонується безалкогольна лінійка коктейлів – як освіжаюча опція чи пропозиція для тих клієнтів за кермом.
– Зазвичай смаки наших гостей сталі, у постійному попиті 15-20 коктейлів на основі горілки, віскі, рому, самбуки та вермутів. Чомусь не дуже «заходять» городнянцям джин і текіла. Так само слабенька палітра вин, які користуються попитом. Дуже цікаво мати серед клієнтів колег-барменів, які наштовхують на нові ідеї й користуються моїми власними, – підкреслила барвумен.
Окрім суто гастрономічних і творчих моментів, у роботі бармена важливу роль має вміння спілкуватися із людьми. Часто доводиться приміряти на себе роль психолога, іноді – гасити конфлікти чи просто ненав’язливо поспівчувати клієнтам. На щастя – більшість відвідувачів «Веги» – люди позитивні, тому робота бармена не обтяжена зайвими емоційними негараздами.
Окрім суто барної справи, пані Ірина є ще й професійною баристою, яка готує всю лінійку кавової карти закладу. Працюючи у колективі задля спільного результату, їй також доводиться брати замовлення на виніс чи з доставкою, бути офіціанткою, допомагати кухарям. Саме такий дружній підхід не дав колективу колись майже нічного клубу «Вега» занепасти в нових умовах, й привчив клієнтів перейти на більш «денний» ритм в умовах комендантської години.
Павло Дубровський, «Новини Городнянщини»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?