15,5 тис. повідомлень про зруйноване житло надійшло від мешканців Чернігівщини

Олена Шуляк озвучила шокуючі цифри руйнувань на Чернігівщині і закликала Верховну Раду підтримати законопроект про компенсацію житла.

🏚️ Від мешканців Чернігівської області через Дію надійшло понад 15,5 тис. інформаційних повідомлень про зруйноване житло, а за даними ОДА в області за час повномасштабної війни знищено біля 6800 будівель. Про це під час робочого візиту на Чернігівщину повідомила голова Комітету Верховної Ради України з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Наслідки російської окупації, с.Новоселівка, Чернігівський район

За її інформацією, відбудова зруйнованих будинків подекуди вже розпочалася, але цього замало, адже загальна площа руйнувань на Чернігівщині — 1 154 997 кв м. Зокрема, з обласного центру про руйнації та пошкодження житлового фонду через Дію повідомили 10 709 людей (йдеться про пошкодження 751 712 кв м у Чернігові).

Наслідки російської окупації, с.Новоселівка, Чернігівський район

💬 За словами Олени Шуляк, до відбудови Чернігівщини підключаються міжнародні партнери, але головним у цьому процесі має бути рішення парламенту. Зокрема, мова про підтримку законопроекту 7198 у другому читанні.

«До прикладу, у селі Ягідному на Чернігівщині, де окупанти тримали протягом місяця у заручниках мирне населення, пошкоджено 157 будинків та зруйнувало 16. У рамках спільного проєкту Іванівської громади з урядом Латвії почали будівництво 3-х з 7-ми повністю знищених осель. Гроші на ці потреби виділили з обласного бюджету, частину будматеріалів надала УЗ», — розповіла Олена Шуляк і наголосила, що централізоване рішення щодо питання компенсації житлового фонду — за парламентом.

☝️ Шуляк зазначила, що колеги-парламентарі повинні усвідомлювати, наскільки нагальним для людей є згаданий законопроект.

«Процес затягування прийняття 7198 просто недопустимий. Мусимо дати дах над головою тим, хто цього потребує», — підсумувала вона.

Наслідки російської окупації, с.Новоселівка, Чернігівський район

Нагадаємо, 7 лютого парламент розпочав розгляд законопроекту 7198, який створює механізм компенсації для українців, чия нерухомість була пошкоджена чи знищена внаслідок військової агресії рф проти України. За словами експертів, у разі прийняття цього законопроекту, в Україні з’явитися зручний інструмент отримання компенсацій, що дозволить забезпечити повноцінне відновлення житлової інфраструктури українських громад.

На першому фото: наслідки російської окупації, с.Новоселівка, Чернігівський район

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?