14 випадків порушень виборчого законодавства зафіксовано у Чернігові

kodУ день повторних виборів станом на 18 годину у Чернігівській області зафіксовано 14 випадків порушень виборчого законодавства, з них 5 – це фіксація підпису на бюлетенях за допомогою мобільного телефону.

Про це повідомив керівник сектору комунікації Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Сергій БРИЛЬ.

За словами полісмена особливих порушень в області не зафіксовано. Однак на думку деяких громадських спостерігачів є й такі, що заслуговують на ретельну перевірку.

На паспортах окремих виборців, що прийшли на дільниці віддати свій голос за «свого» кандидата, були наклеєні якісь штрих-коди. За попередніми даними, такі друковані позначки були ініційовані Благодійним фондом «Польський оберіг», яким опікується народний депутат України від Блоку Петра Порошенка, кандидат на посаду Чернігівського міського голови Владислав Атрошенко. Сергій Бриль зазначив, що поліція не вбачає якихось кримінальних ознак у таких діях.

«Там кримінального нічого нема. У нас є дві заяви по цьому факту – зверталися громадяни, виїжджали за цим фактом оперативні групи. Правопорушення в цьому не вбачається, тому що ці наклейки були не на самих паспортах, а збоку на обкладинках», — сказав поліцейський.

Ольга Айвазовська з мережі ОПОРА, коментуючи нанесення штрих-кодів, вважає, що це може свідчити про ситуацію із застосуванням технології підкупу виборців. Вона висловила здивування, що правоохоронці не надають належну оцінку «дивному» явищу, адже необхідно, на її думку, провести ретельну перевірку, аби встановити: для чого наклеювали на обкладинках паспортів такі позначки (з якою метою), хто це зробив і хто був ініціатор таких діянь? На жаль, правоохоронці «не захотіли» встановити всі обставини «дивного» нововведення.

На думку екс-голови Комітету виборців України, народного депутата Олександра Черненка, порушенням є підкуп виборців, порушення таємниці голосування, контроль і тиск на виборців. Однак приліплені на паспорт штрихкоди, з яким у Чернігові виборці масово приходять на дільниці, не є порушенням. І взагалі, він не побачив, як за допомогою штрихкоду можна контролювати виборців. Про це він повідомив 15 листопада під час зустрічі з журналістами у прес-центрі «Вибори 2015.Чернігівщина».

У Чернігові та 15 районах області відбувається голосування на місцевих виборах. Керівник сектору комунікації Головного управління Національної поліції в Чернігівській області зауважив, що поліція забезпечує громадський порядок на дільницях і в громадських місцях в посиленому режимі.

Нагадаємо, що повторне голосування відбувається в Бахмацькому, Борзнянському,Варвинському, Городнянському, Ічнянському, Козелецькому, Куликівському,Менському, Ніжинському, Носівському, Прилуцькому, Ріпкинському,Семенівському, Срібнянському, Чернігівському районах області та місті Чернігові.

На території Чернігівської області утворено 179 виборчих комісій, з яких 27 територіальних виборчих комісій та 152 дільничні виборчі комісії.

Як повідомляють у Центральній виборчій комісії найвища явка по Україні саме у Чернігівській області. Станом на 16 годину на Чернігівщині проголосувало 36 % виборців, а найменше громадян взяло участь у виборах у Херсоні (біля 17 %).

Ще цікаві повідомлення

One Thought to “14 випадків порушень виборчого законодавства зафіксовано у Чернігові”

  1. ян

    мы тоже слышали что кто то из опоры получил бабла от одного из кандидатов в меры. поэтому по сегодняшний день тупит и пишет какую то чушь. Снимись с ручника.

Не бажаєте прокоментувати?