У Пісках на Чернігівщині святкували день народження видатного земляка

Урочистості з нагоди 125-ої річниці з дня народження Павла Тичини  відбулися 27 січня. У святкуванні взяли   участь жителі села та району, а також гості із Києва, Чернігова, Коропа, яких зустрічали на пісківській землі із  короваєм та піснею. Розпочалося святкування з покладання квітів до пам’ятника   поета. Далі всіх шанувальників творчості  генія українського слова  чекало  чудове мистецьке свято в стінах сільського будинку культури.Піски Бобровиця Тичина (7)

Із спогадами про Павла Тичину  виступив  його учень. Уродженець Пісок. Поет і письменник Дмитро Головко, який є постійним учасником всіх заходів, присвячених Павлу Григоровичу. Уривок із поеми «Каїн і поет» прочитав поет  Іван Марченко -  уродженець села Щаснівки.

Піски Бобровиця Тичина (8)Чернігівську обласну організацію Національної Спілки письменників України представляли Олена Конечна, Тетяна Дзюба, Валентина Михайленко. Разом з ними на свято завітав  чернігівський поет  Михайло Кушніренко.

Піски Бобровиця Тичина (5)Письменниця, журналіст, очільник  Чернігівської обласної організації  НСПУ Олена Конечна нагадала про те, що  Павла Тичину поети-сучасники  називали «князем української поезії», а ще додала: — Він не був борцем в тому сенсі, яке ми вкладаємо в це слово, але був Прометеєм духу, поезії.

Піски Бобровиця Тичина (3)З великим захопленням говорила про нашого земляка і   письменниця, поет, літературознавець, журналіст, перекладач Тетяна Дзюба: — Попри те, що поет був вимушений оспівувати радянську владу, він оставався шляхетною людиною. Коли б повністю розкрився його потенціал, то його можна  було  б поставити в  одному ряду з  Тарасом Шевченком.

Піски Бобровиця Тичина (2)Письменниця, історик-краєзнавець із Коропа Валентина Михайленко давно мріяла побувати на малій Батьківщині Павла Тичини.  Для неї Тичина –  в першу чергу неперевершений лірик.  – В нього була надто чутлива душа і цю душу він  виливав у своїх поезіях, — ділилася своїм баченням творчості Тичини  Валентина Микитівна.

На Аскольдовій Могилі
Поховали їх —
Тридцять мучнів українців,
Славних молодих...

На Аскольдовій Могилі
Український цвіт —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.

На кого посміла знятись
Зрадника рука?
Квітне сонце, грає вітер
І Дніпро-ріка...

На кого завзявся
Каїн Боже, покарай! —
Понад все вони любили
Свій коханий край.

Вмерли в Новім Заповіті
З славою святих. —
На Аскольдовій Могилі
Поховали їх.

Павло Тичина, Пам'яті тридцяти. 1918 рік

Піски Бобровиця Тичина (6)Цікаво було слухати і роздуми чернігівського поета Михайла Кушніренка. Дуже імпонувала  йому  простота і доступність  відомого  поета. – Навіть ставши міністром,  не запанів. Відвідував школи, допомагав матеріально. Михайло Ілліч розповів про  свою зустріч в студентські роки з  тоді вже поетом-класиком  Павлом Тичиною. Насамкінець    прочитав власний вірш про Павла Григоровича.

Піски Бобровиця Тичина (1)Учасників урочистостей з нагоди святкування 125-ої річниці з дня народження Павла Тичини чекала різноманітна та змістовна концертна програма. Для них співали талановиті самодіяльні артисти із Бобровиці -  група народного аматорського хору районного будинку культури (художній керівник  Катерина Калініченко), художній керівник народного аматорського хору працівників освіти «Оберіг» Максим Остапко, студентка 4-го курсу Ніжинського училища культури та мистецтв ім.Марії Заньковецької  Альона Кузьменко, учениця  Бобровицької гімназії  Аліна Ярошевська. Зворушливо і майстерно  поезію Павла Тичини читали  переможці  щорічного районного конкурсу імені П.Г.Тичини  «Добридень тобі, Україно моя!»  в  номінації  «А я у гай ходила» учні  Денис Шендрик  (с.Піски) та Вікторія Косач (с.Нова Басань).

Піски Бобровиця Тичина (4)Запрошення долучитися до святкування  прийняв і лірник-кобзар,  народний  артист України, лауреат  Державної премії імені Тараса Шевченка Василь  Нечепа. Виступ талановитого артиста і справжнього патріота України  став  приємним сюрпризом для глядацької аудиторії  і значною  подією в культурному житті села. Наостанок  мистецького  дійства  Василь Нечепа  разом  з учасниками художньої самодіяльності   виконали Гімн України.

Піски Бобровиця Тичина (9)Ось на такій патріотичній ноті  завершилося святкування 125-ої річниці з дня народження   полум’яного співця українського народу,  поета-громадянина,  пристрасного патріота  України Павла Тичини.

Людмила ХВОЯ, м.Бобровиця, Чернігівщина

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?