«Ціна слова». Про місію журналіста в боротьбі за правду

У світі ледь не щотижня вбивають одну людину, котра працює з інформацією, аналізує й описує події, шукає та оприлюднює приховані факти, розповідає правду. Від січня до серпня 2020 року вже вбили 27 журналістів і працівників медіа

У 2019 вбили 51 учасника світової медіаспільноти, у 2018 – 88. За останні 10 років умисно вбили близько тисячі людей професії по всьому світу — від Мексики до Пакистану.

В Україні також вбивають журналістів — за роки незалежності ми втратили близько 70-ти. Страшнішою від цієї цифри є лише відсоток нерозкритих вбивств.

4 травня 2019 року у Черкасах жорстоко побили журналіста Вадима Комарова. Після 46 днів у комі чоловік помер. Комаров був незручний багатьом впливовим людям у Черкасах, тому отримував регулярні погрози. На нього нападали у 2016 і 2017, проте Вадима це не зупинило. А зупинила лише насильницька смерть. Злочин досі лишається не розкритим, а виконавці й замовники — не покараними.

Убивство журналіста в Черкасах не привернуло уваги політиків і рейтингових медіа. Воно не викликало суспільного резонансу й масштабних акцій протесту. Через рік про смерть Вадима Комарова згадують лише близькі та друзі, а також люди та організації, чия робота — контролювати хід подібних справ. За півтора роки поліція так і не оприлюднила результатів роботи.

Утім, історія України знає і резонансні вбивства журналістів, котрі досі не розкрито. 16 вересня — 20 років від вбивства Георгія Ґонґадзе. Слідство досі не назвало і не покарало замовників, а засуджений за статтею вбивство за замовленням ексгенерал МВС Олексій Пукач може вийти на свободу.

В Україні не розкривають замовні вбивства. Ані загальнонаціональна впізнаваність, ані міжнародний резонанс не гарантують, що відповіді на питання буде знайдено. Чому правоохоронні органи їх не розслідують? Тому що можуть собі це дозволити. А кругова порука і внутрішні домовленості досі ефективніші за верховенство права і тиск громадянського суспільства.

У лютому 2018 року в Словаччині вбили журналіста Яна Кучака та його дівчину. В країні почалися наймасштабніші за її новітню історію протести. Вже в березні 2018-го прем’єр Словаччини Роберт Фіцо подав у відставку разом з цілим кабінетом міністрів, щоб хоч трохи заспокоїти людей.

Агресія і переслідування журналістів стали буденністю в нашій країні. Напади та побиття, спалені авто, шпигування, погрози — типові новини. Найстрашніше розуміти, що окрім колег, громадянського суспільства і міжнародних організацій допомоги чекати нізвідки, адже правоохоронцям в кращому випадку бракує компетенцій, щоб захищати й розслідувати. У гіршому — вони стають співучасниками злочинів.

Усвідомлення суспільством того, що журналістська робота важлива, і його готовність тиснути на владу — головні фактори захисту журналістів, свободи слова і свободи людини. Різка суспільна реакція і політичні наслідки для відповідальних — ось пояснення тому, що в західних демократіях вбивства журналістів є винятком.

Для того, щоб нагадати громадянському суспільству та аудиторії українських медіа в цілому про цінності незалежної журналістики та вагу правди, а також про те, що здобувати та поширювати незручну інформацію — ризикова робота заради суспільного блага, Премія імені Георгія Ґонґадзе та Громадська організація «Львівський Медіафорум» запускають спільну інформаційну кампанію «Ціна слова».

Ми закликаємо небайдужих під хештегом #цінаслова ділитися власними історіями про те, чому правдиве слово важливе для розвитку та безпеки громадянського суспільства, демократії, свободи окремої людини та держави.

«Ціна слова» — інформаційна кампанія, мета якої нагадати аудиторії українських медіа про цінність незалежної журналістики.

Ми розпочинаємо цю кампанію 16 вересня, згадуючи про вбивство Георгія Ґонґадзе та інших вбитих українських журналістів — у текстах, в медіа, в соціальних мережах та розмовах.

17 вересня у межах 27 BookForum відбулась дискусія «Ціна слова. Про місію журналіста в боротьбі за правду». Її учасниками стали Мирослава Ґонґадзе, Вахтанг Кіпіані та Зураб Аласанія. Модератор Ігор Балинський.

18 вересня о 17:00 на Майдані Незалежності в Києві відбудеться акція вшанування пам’яті Георгія Ґонґадзе та інших вбитих журналістів.

Ми закликаємо долучатись до кампанії #цінаслова і робити щоденний вибір на користь правди. Адже правда і слово мають свою ціну й інколи вона непомірно висока. Варто про це пам’ятати.

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?