Тарифна децентралізація: місцева влада встановлюватиме комунальні тарифи

Незабаром місцева влада буде сама встановлювати комунальні тарифи. А отже й нестиме за це політичну відповідальність. На цьому наголошує фахівець програм з європейської інтеграції Dixi Group Денис Назаренко.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), через два місяці передасть місцевим органам влади права на встановлення тарифів на тепло, гаряче водопостачання і водовідведення.

Таке рішення пов'язане с процесами децентралізації та дерегуляції, адже відповідний курс національної політики широко анонсований і в деяких сферах послідовно виконується.

Крім того, наголошує експерт, більшість комунальних мереж знаходиться у комунальній власності, а оператори постачання, особливо в частині води, є комунальними підприємствам, тому цілком логічно, щоб встановлення тарифів було справою місцевої громади.

Також, переконаний Денис Назаренко, такий крок виглядає достатньо логічним з огляду на плановані реформи в галузі централізованого теплопостачання задля запровадження у цій сфері більшої конкуренції.

Річ у тім, що шляхом регулювання тарифів на комунальні послуги місцева влада зможе більш точково визначати стимули у своїй тарифній політиці.

Наприклад, зробити будівництво нової котельні більш інвестиційно привабливим, або встановити вищий тариф тому інвестору, який зобов'яжеться здійснити необхідну модернізацію місцевих теплових або водопостачальних мереж.

Органи місцевого самоврядування, а саме міські, селищні та сільські ради, в населених пунктах з населенням до 100 тис. осіб, встановлюватимуть тарифи відповідно до застосовної методики, яка враховуватиме рівень витрат надавачів послуг та їхні інвестиційні програми.

У той же час, як зазначає фахівець програм з європейської інтеграції Dixi Group, можливі й зловживання, але не варто забувати, що громадам на місцевому рівні набагато легше проконтролювати ефект від встановлених тарифів та реальне виконання інвестпрограм.

І хоча формального контролю над такими рішеннями не буде ні в кого, а оскаржити їхню правомірність можна буде тільки у суді, локальні ради нестимуть політичну відповідальність. Вони повинні бути найбільше зацікавлені у тому, щоб їхні виборці платили обґрунтовану ціну, яка одночасно забезпечуватиме якісне надання послуг.

Передача якомога більшої кількості повноважень на нижчі рівні державного управління повністю відповідає світовим практикам.

У сфері водо- і теплопостачання це особливо практично, адже кожне місто і селище має значні відмінності в частині доступу до відповідних ресурсів, і враховувати такі особливості, звичайно, легше на місцевому рівні.

У той же час, встановлення тарифів і загальне керування ліцензуванням постачальників вимагає певної кваліфікації. Це змусить місцевих депутатів підтягувати свою компетентність у технічних і фінансових питаннях.

VoxConnector, спеціально для sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?