На Чернігівщині орендарі обприскували соняшник, а потруїли ялини

ПРОБЛЕМА. Раніше орендарі використовували трактор для обробки хімікатами полів, а зараз, щоб пришвидшити дозрівання свого врожаю, застосували хімічний обробіток із гелікоптера. Причому у вітряну погоду. Як наслідок — від цього дуже постраждали сосни та ялини — вони були повністю пошкоджені! Голочки пожовтіли та обсипалися… 

Ветерану праці Михайлові Васильовичу Мироненку – 86 років. Все життя він сумлінно трудився водієм, а зараз на заслуженому відпочинку. Отримує від рідної держави мізерну пенсію – дві тисячі гривень.

«Недавно чиновники прозвітували, що збільшили пенсії людям. Але то – від лукавого! Бо у мене пенсія зросла лише формально – на десятку… А що можна купити на 10 гривень?» – скрушно зітхає дідусь.

Мешкає ветеран у Чернігові, однак береже, як пам’ять, батьківську та дідівську хату, що залишилася в селі Жеведь Чернігівського району. Має він у цьому селі земельний пай – чотири гектари, на якому вже близько п’ятнадцяти років вирощує на продаж новорічні ялинки та сосни. Що й казати – це дуже велика підмога і значні кошти для людини похилого віку! А ще Михайло Васильович – завжди щасливий, коли бачить, як радіють цим святковим, красивим, вічнозеленим деревцям дітлахи. Бо це справді велика втіха – приносити радість людям! До того ж, його сумлінно вирощені хвойні красуні завжди мали неабиякий попит. На місце зрубаних ялинок та сосен, дбайливий господар саджав нові дерева. Так було впродовж багатьох років…

Втім, тепер Михайло Мироненко взагалі не продав на свята жодного свого новорічного деревця. Що ж трапилося?

– Поруч із моєю ділянкою межують орендарі, які вирощують соняхи, – розповідає Михайло Васильович. – То раніше вони використовували трактор, а зараз, щоб пришвидшити дозрівання свого врожаю, застосували хімічний обробіток із гелікоптера. Причому у вітряну погоду. І, на жаль, від цього дуже постраждали мої деревця. Адже новорічні ялинки і сосни, які я збирався продавати на свята, були повністю пошкоджені! Голочки пожовтіли та обсипалися… А не можу ж людям продавати дерева, які потерпають від хімії! І ще ж невідомо, що буде навесні. Чи взагалі ялинки, які я саджатиму, зазеленіють на радість дітворі?!

Тобто час і всі зусилля Михайла Мироненка було змарновано. Однак хтось же має за це відповісти?!

– Власне, філія агрофірми, котра розсіяла всі оті хімікати з вертольота, знаходиться в селі Андріївка, а реальні господарі живуть у Києві, – говорить Михайло Васильович. – Тому я напередодні Нового року звернувся щодо нанесених мені збитків до виконавчого директора цього підприємства Сергія Бондаря та його фахівців. До речі, у мене є лист, де десятеро людей, які тут мешкають неподалік, засвідчили ту біду. Більше того, після такого «обробітку» з гелікоптера сусіди почувалися погано, здоров’я у них одразу ж погіршилося. Навіть кінь в одного селянина захворів! Такого раніше не було, а це далася взнаки горезвісна «вертолітна технологія». Отож зі мною поїхав агроном агрофірми і підтвердив мої слова. Зрештою, й виконавчий директор теж пересвідчився, що я кажу правду. Тож запропонували мені нарубати собі для продажу сосни, які знаходяться на їхній території. Однак ті дерева мені зовсім не підходять як новорічний товар – вони переросли та й виглядають не надто привабливо, тому жодної конкуренції не витримають...

Отож ветеран, за підрахунками, втратив уже понад 50 тисяч гривень. І хтозна, що станеться з його деревцями навесні, як вони ростимуть?

– Потруїли мої ялинки і сосни! Тому мені потрібно, аби агрофірма, яка завинила переді мною, виплатила мені відповідну компенсацію за нанесені збитки, – наполягає Михайло Мироненко. – Втім, минуло вже два тижні, але ніякої реакції на всі мої прохання від винуватців немає… Тому я цього разу звертаюся до них через пресу... А якщо і цього разу винуватці не схаменуться, то я тоді звертатимуся до суду, відстоюючи свої законні права. Бо не можна миритися з несправедливістю!

Сергій Дзюба

Фото Миколи Тищенка

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?