Цей день в історії УПА — 11 березня

11 березня 1944 року загинув Микита Скуба – «Лайдака», командир загону УПА «Імені Колодзінського».

Микита Скуба (псевдо: «Лайдака») – народився в 1916-му в селі Бичаль на Рівненщині. Його характеризували як людину високого зросту, широку в плечах.

На початку 1943-го – військовий референт Сарненської округи ОУН(б). Заарештований німцями, але за деякий час організував втечу. Очолював дві сотні рейдової Бойової групи УПА «Бористена», з вересня 1943-го – командир загону «Імені Колодзінського». Нагороджений Золотим Хрестом бойової заслуги 1-го класу.

Загинув у бою з батальйоном внутрішніх військ НКВД неподалік рідного села. Після поранення в ліве плече, стріляв однією рукою з коліна і командував підрозділом. Фатальною стала друга куля.

Із звіту заступника командира, сотенного «Ярка»: «11.03. на хуторах с. Білого під лісом наша кіннота наскочила на розвідку червоних. По пару стрілах червоні здалися, думаючи, що фронтова частина. Було їх десять чоловік, лише один втік. Здобуто чеського кулемета, фінку та шість крісів. Кажуть нам, що зараз має йти рота НКВДистів, призначених на Любашівський повіт. Зроблено засідку, розпочався бій. Здобуто поле бою, на якому большевики лишили 12 трупів зі зброєю. Здобуто фінку і 11 крісів. З нашої сторони впав к-р Лайдака та кулеметник Бора».

Посмертно удостоєний звання сотника УПА, на його честь названо бригаду УПА. Точне місце поховання (в селі Літвиця на Рівненщині) виявлене влітку 2011-го, на могилі встановлено хрест.

11 березня в історії УПА

1944 рік

В бою загону «Імені Колодзінського» УПА-Північ проти батальйону НКВД біля села Речиці на Волині загинув командир повстанців Микита Скуба – «Лайдака».

1946 рік

У селі Тирява на Дрогобиччині загін УПА підірвав нафтові вишки, аби відволікти ворожі сили від виселення мешканців гірських сіл на рівнину.

1947 рік

У сутичках з опергрупами МВД у селах Бориничі та Унятичі на Дрогобиччині загинули двоє повстанців (зокрема, командир боївки СБ Володимир Унятицький – «Малий»), ще двох захоплено в полон.

1948 рік

Чота сотні «Лемківська» УПА-Захід наскочила на засідку загону МВД біля села Волошинове на Дрогобиччині. У перестрілці загинули троє повстанців, ще троє – під час прориву. Знищено 8 військових, поранено 6.

У селі Довголука на Дрогобиччині підпільники знищили дільничного МВД.

1949 рік

Сутичка повстанців із загоном МВД у селі Заріччя на Дрогобиччині.

Сергій ГОРОБЕЦЬ

На фото: Хрест на могилі Микити Скуби. Фото: poliskasich.org.ua

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?