Душею створена краса продемонстрована у Ніжині

Людині властиво прагнути до досконалості. Якщо у вас є потреба створювати красиві речі своїми руками, то ви — митець. А творчі люди завжди креативні. Вони роблять практичні і красиві вироби майже «з нічого». Це довела й виставка-хобі «Душею створена краса» Олени Пиркової, яка довго інтригувала читачів абонементу Ніжинської центральної міської бібліотеки.

Вироби Олени Вікторівни нагадують артефакти з «Острова скарбів» шотландського письменника Р. Л. Стівенсона. Загадкові скрині й пляшки, склянки, шкатулки, вазони й горщики для квітів різної форми, прикрашені декупажем та декором. Є навіть янгол. Автор робіт працює в техниці пейп-арт. Навіть чоловіків Олена Пиркова збила з пантелику зовнішнім виглядом виробів. Вони вирішили, що жінка працює з металом. Не вгадали.

Майстриня задіяла тканину, серветки, гіпс, цемент, фарби та лак. Вироби з гіпсу приваблюють своєю простотою й доступністю. Треба тільки купити в аптеці гіпс, розвести його водою до консистенції рідкої сметани, опустити в нього тканину й дати застигнути, наприклад, на пляшці або кашпо. Можна додати фарбу. Застиглий гіпс міцний і твердий. Його покривають будь-яким лаком. Такі вироби є практичними й довговічними. Декорування надає кожної речі неповторності і витонченості. Орнамент — важлива складова прикладного мистецтва.

Декор для дачі, саду обходиться не дешево. Тому варто спробувати зробити його самим. Берете старе відро або якусь ємність, обгортаєте тканиною, вимоченою у цементі (краще взяти прямокутний шматок). Зробіть гарні складки на тканині і залиште на добу. Чим щільніша тканина, тим надійніша форма. Змастіть повторно цементом дно й боки вазону. Коли все підсохне-фарбуйте. Використання чорної акрилової фарби і золотої надає ефекту «старовини». Садові вазони прослужать вам багато років. Ще й у Facebook потрапите.

Наталія Старінко, бібліотекар, м. Ніжин. Фото автора

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?