Від поліції Чернігівщини ніде не сховаєшся – все побачить і зафіксує!

В третій за площею області України не тільки запровадили розгалужену систему відеоспостереження за публічним порядком, а й уперше об’єднали зображення з сотень камер на моніторах чергової частини Головного управління Нацполіції області.

В Головному управлінні Національної поліції в Чернігівській області відбулася презентація масштабного проекту «Мережа Безпеки», в рамках якого формується система відеонагляду на території всієї області. Завдяки новітнім технологіям поліція вийде на сучасний європейський рівень роботи, адже одночасно функціонуватимуть як оглядові, так і «розумні камери».


Розпочавши презентацію, начальник ГУНП в Чернігівській області Едуард Альохін підкреслив: «Унікальність цієї системи в тому, що вона вперше охоплює всю область, і з Головного управління ми можемо оперативно реагувати на ситуацію в будь-якій точці регіону. По-друге, це не просто камери, які дозволяють спостерігати за ситуацією, це так звані «розумні камери», функції яких дозволяють краще підтримувати правопорядок в області. «Мережа Безпеки» — це аналог інформаційних систем, які функціонують у розвинутих країнах. Запровадження проекту на Чернігівщині – це крок назустріч європейським стандартам. Це лише початок, ми й надалі продовжуємо нарощувати потужності». 

Про необхідність запровадження в області системи відеоспостереження в Управлінні МВС Чернігівщини заговорили на початку 2015 року. Тоді керівництво Управління ініціювало розробку проекту, звернувшись за підтримкою до керівництва Чернігівської обласної державної адміністрації та Чернігівського міського голови. Наприкінці 2016 року з’явилися відповідні програми у всіх районах. На реалізацію проекту з місцевих бюджетів вже спрямовано 6млн гривень, найближчим часом очікується виділення ще 3,5млн гривень.

Передбачається, що до кінця року на Чернігівщині буде встановлено близько півтисячі камер, половина з яких вміють розпізнавати номерні знаки автомобілів та аналізувати зібрану інформацію. Вони інтегруватимуться з планшетами патрульних нарядів, які працюють в Чернігівській області. В перспективі розвитку — інтегрування з базами даних, якими володіє Національна поліція України.

У свою чергу Голова Чернігівської обласної державної адміністрації Валерій Куліч зазначив присутнім: «Якщо раніше усюди ставили слабенькі камери, які давали погане зображення, то ці камери потужні, дозволяють чітко розпізнавати найдрібніші деталі, що в свою чергу підвищить ефективність розкриття злочинів».
Завдяки «розумним» камерам, які працювали у тестовому режимі, правоохоронцям вдалося розкрити низку злочинів. Зокрема, поліцейські знайшли водія, який скоїв ДТП та зник, а також розкрили декілька злочинів, пов’язаних із незаконним заволодінням авто, розкрито крадіжку відеокамер та виявлений автомобіль, що перебував у міжнародному розшуку.

Проект «Мережа Безпеки» профінансований коштом місцевих бюджетів, а всі роботи виконували працівники Управління інформаційної підтримки та координації поліції «102» спільно з українськими фахівцями. Координування, управління та розвиток системи також здійснюється Головним управлінням Нацполіції області, тобто аналітики ГУНП в Чернігівській області оцінюватимуть ситуацію, та у разі необхідності, в режимі он-лайн допомагатимуть колегам в області.

Міський голова Чернігова Владислав Атрошенко пересвідчився у ефективності використання коштів, що були виділені з бюджету на програму «Безпечне місто. Він сказав: «Торік це було 3,4млн гривень, цьогоріч передбачається 5,8млн гривень. Виділені інвестиції досягли своєї мети, у системи є гарні перспективи. Це допоможе боротися з вандалізмом, угонами, злочинністю тощо. Комп’ютер стане слідчим, з яким важко сперечатися. Тепер всі сподівання на програмістів».

Доступ до системи «Мережа Безпеки» є виключно у відповідальних осіб. Більше того, система запам’ятовує навіть їхні кроки, тож нецільове використання програми зведено нанівець.

Борис КОНОВЧЕНКО

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?