Як реалізується проект з реєстрації речових прав на нерухоме майно

Юрій ВласенкоЯк відомо, з метою реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, з 1 жовтня 2014 року в місті Чернігові запроваджено надання адміністративних послуг в даній сфері через «фронт» та «бек-офіси».

Про процес впровадження системи надання адміністративних послуг щодо оформлення речових прав на нерухоме майно розповідає начальник Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Юрій ВЛАСЕНКО.           

— Юрію Дмитровичу, поясніть, будь-ласка, в чому саме полягає суть такого проекту і яке значення він має для нашого регіону та й взагалі в контексті адміністративних функцій з реєстрації нерухомого майна?

— Зазначу, що розпорядженням Кабінету міністрів України від 17.09.2014 №868-р «Про реалізацію пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» встановлено, що пілотний проект полягає у розподілі функціональних обов’язків між особами, які здійснюють прийом заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також видачу документів у зазначеній сфері, та особами, які безпосередньо приймають рішення за результатами розгляду таких заяв; прийнятті заяв у зазначеній сфері шляхом їх формування за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно з наступним засвідченням внесених відомостей підписом заявника; виготовленні шляхом сканування та розміщенні в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно особами, що здійснюють прийом заяв у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, електронних копій з оригіналів документів, поданих разом з відповідними заявами. Відтак, з 01.10.2014 прийом документів – заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від громадян та представників юридичних осіб в реєстраційній службі Чернігівського міського управління юстиції відбувається за адресою: м. Чернігів, вул. Рокоссовського, буд. 20-а в приміщенні центру надання адміністративних послуг м. Чернігова.

— А чи отримали переваги, і якщо так, то які, наші співвітчизники від запровадження такого механізму, як надання адміністративних послуг ?

— Передусім, така новація усуває бюрократичні процедури, що призводять до величезного документообігу та черг. По суті, відбулась реалізація нових підходів у сфері реєстрації речових прав на нерухоме майно, а саме: розподіл на ФРОНТ і БЕК-ОФІС. Створено нову якість сервісу обслуговування громадян, зокрема, заповнення форми заяви оператором ФРОНТ-ОФІСУ, забезпечено доступну консультацію у ФРОНТ-ОФІСІ на будь-якому етапі реєстрації прав та максимальний перехід на електронний документообіг (можливість використання для реєстрації сканованих документів).

— Роз’ясніть, будь-ласка, який на сьогодні функціонує механізм отримання адміністративної послуги у сфері державної реєстрації прав в реєстраційній службі Чернігівського міського управління юстиції? 

— Як згадувалося раніше, починаючи з 01.10.2014 для того щоб подати заяву у сфері державної реєстрації прав або щоб отримати консультацію з відповідних питань заявники мають звертатися за адресою м. Чернігів, вул. Рокоссовського,  20-а. Заявника компетентні працівники спрямовують у потрібну електронну чергу, допомагають в отриманні відповідного квитка. Отримавши квиток заявник очікує своєї черги у відведеному комфортному залі. В подальшому, дочекавшись своєї черги та потрапивши на прийом до відповідного спеціаліста, отримує необхідні консультації, пред’явивши документ, що посвідчує особу, подає документи для державної реєстрації прав та їх обтяжень.

При цьому для реєстрації відповідної заяви громадянин нічого не заповнює власноруч. Це робить оператор в електронній формі. Заявник лише перевіряє та підписує роздруковану заяву. Сформувавши відповідну заяву та подавши необхідні документи заявник отримує картку прийому заяви та останньому призначається час для отримання документів за результатами розгляду відповідної заяви.

Отримавши документи від заявника оператор ФРОНТ-ОФІСУ здійснює сканування зазначених документів та їх передачу через засоби програмного забезпечення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно до спеціалістів БЕК-ОФІСУ. Спеціаліст БЕК-ОФІСУ, яким є державний реєстратор речових прав на нерухоме майно отримавши відповідні документи в порядку та в строки визначені законодавством у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень здійснює розгляд та прийняття рішень. Щоденно уповноважена особа, після завершення розгляду заяв в БЕК-ОФІСІ здійснює передачу документів до ФРОНТ-ОФІСУ для видачі заявникам. Заявник в свою чергу здійснює візит до ФРОНТ-ОФІСУ у призначений час пред’явивши картку прийому заяви, документ що посвідчує особу, отримує необхідні документи.

— Чого слід очікувати громадянам від такого роду новацій? 

— Надання якісного сервісу громадянам в даній сфері створює сприятливі умови для скорочення черг, скорочення часу на прийом документів, завдяки запровадженню ефективного механізму консультацій перед подачею документів.

На сьогодні, працівниками фронт-офісу прийнято понад 3 тис. заяв про реєстрацію речових прав на нерухоме майно, надано консультації 700 громадянам з питань державної реєстрації прав.

В перспективі буде розширено коло суб’єктів, що здійснюють прийом та видачу документів у сфері державної реєстрації прав на нерухомість.

— Дякую за досить змістовні відповіді. 

Цікавився темою Сергій ВІТЕР

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?