Чи виправдані чутки щодо АГРОДОМУ на Чернігівщині?

На Бахмаччині з боку місцевої влади йдуть нарікання щодо переходу сільськогосподарської компанії АГРОДІМ, яка працює в цьому регіоні, на загальну систему оподаткування. Мовляв, від цього страждають бюджети сільрад та орендодавці.  

Агродім БахмачЧи вплинуть зміни на бюджет? 

— Дійсно, ТОВ «СП «АГРОДІМ» стало платником податку на прибуток, — говорить директор юридичного департаменту компанії, депутат обласної ради, голова Фракціїї «НАШ КРАЙ» Ольга Чередник. — Але це жодним чином не вплине на розмір коштів, які надходили до бюджетів сільрад при статусі платника фіксованого сільськогосподарського податку. У даному випадку АГРОДОМОМ застосовуватимуться компенсаторні механізми у вигляді певних послуг (це ремонти доріг, підтримка закладів соціальної сфери тощо) та різних видів допомоги безпосередньо для зміцнення соціальної інфраструктури сіл та безпосередньо самим пайовикам, у тому числі і зі сплати податку за землю. Тобто, АГРОДІМ бере на себе все податкове навантаження. Тому варто підкреслити, що чутки стосовно зменшення наповненості бюджету та утиснення орендодавців – невиправдані. Група компаній АГРОДІМ, яка вже понад 10 років обробляє землі у Бахмацькому, Ічнянському, Бобровицькому, Борзнянському та Козелецькому районах, і надалі підтримуватиме своїх орендодавців і населені пункти, в яких працює.

Не словом – а діломСуть соціального меморандуму

Компанія АГРОДІМ бере активну участь у розвитку сільських територій. Підприємство з кожною сільрадою уклало так званий соціальний меморандум. Його суть полягає в тому, що соціально незахищені категорії отримують від АГРОДОМУ адресну допомогу. До соціально незахищених категорій відносяться: діти-інваліди, діти сироти або позбавлені батьківського піклування, багатодітні родини, одинокі інваліди, інваліди ВВВ. Надається допомога і на поховання померлого орендодавця. Також, додатково введено компенсацію на оранку городів орендодавців. Особлива увага надається дітям. У обов’язковому порядку сім'я орендодавця отримує грошову допомогу при народженні дитини. Таким чином за минулий рік було надано адресної допомоги пайовикам на суму 850 тисяч грн.

У школи і садочки надходять від компанії продукти харчування, робляться ремонти та інше. Традиційно вихованці шкіл і садочків, які знаходяться у тих населених пунктах, де АГРОДІМ орендує землі, отримують солодкі подарунки. У 2015 році Бахмацька, Городищенська, Пальчиківська, Тиницька, Голінська сільські ради та Батуринська міська рада згідно соціального меморандуму від групи компаній АГРОДІМ отримали благодійну допомогу  на загальну суму понад 5 млн грн.

Звичайно, без уваги не лишилися учасники і родини учасників зони АТО, яким надається грошова допомога. За рахунок підприємств виготовляються і оформляються документи на право власності на земельні ділянки, які вони отримали від держави. Родини учасників АТО були забезпечені дровами на зиму. Ще одна родина, яка втратила свого годувальника на Сході, отримала корову.

Постійно надається юридична допомога спадкоємцям померлих орендодавців в переоформленні спадщини.

Крім того, постійну і значну підтримку  компанія надає на будівництво церкви у селі Бахмачі. АГРОДОМОМ було надано приблизно 900 тисяч гривень. На ці кошти закуплено облицювальну цеглу, вікна, виготовлено та встановлено купол і хрест, оплачені будівельні роботи тощо.

Завдяки фінансовій підтримці АГРОДОМУ у минулому році було відновлено роботи з реконструкції терапевтичного відділення у Бахмачі,  не чекаючи коштів з держбюджету. Надані кошти для вивозу будівельного сміття, охорона, закуплені деякі будівельні матеріали тощо. Також  у Бахмачі встановлено новий дах на фізкультурно-оздоровчому комплексі, реставровано асфальт у районі колишньої сільгосптехніки.

Цього року орендодавці отримають на 20% більше

У 2015 році у АГРОДОМІ підняли відсоток орендної плати до 7, 5 % від нормативної грошової оцінки землі. Пай видавали грошима або зерном (за бажанням). Варто підкреслити, що ціни у регіоні є найнижчими. Наприклад, видавали пшеницю за ціною 2, 60 грн за кг, кукурудзу – 2,70 грн за кг.

До того ж власники земельних паїв за рахунок індексації цього року отримають збільшену орендну плату.

Підприємство СТОВ «Україна», яке входить до групи компаній АГРОДІМ, у селі Голінка Бахмацького району  у кінці минулого року ввело в експлуатацію масштабний свинокомплекс (до 12 000 голів). Це є можливість для членів громади отримати нові робочі місця, достойну заробітну плату, відрахування у бюджети, що сприятиме розвитку сільської місцевості.

Тетяна Терещенко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?