Зимовий облік птахів − CHRISTMAS BIRD COUNT –  в Чернігові

Рік у рік зростає кількість людей в Україні, які цікавляться птахами і прагнуть їм допомогти. І це не може не тішити, адже природа, особливо у теперішній техногенний період, потребує нашої допомоги. Саме тому метою щорічної січневої акції “Великий зимовий облік птахів “Українського товариства охорони птахів (УТОП) є привернути увагу громадськості до проблем пернатих, що зимують в Україні.

синички (2)Великий зимовий облік є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі. Його іноді називають Різдвяним. Традиція обліковувати птахів народилася в 1900 році у США, коли редактор орнітологічного журналу Bird-Lore Френк Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день разом з пташками, спостерігаючи за ними та вивчаючи їх, радіючи їхньому польоту та свободі. З цього часу обліковування птахів у Різдвяні дні поширилося на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських та деяких Тихоокеанських островів.

В акції може взяти участь кожен бажаючий. Варто лише в один з днів 18 по 25 січня провести спостереження у саду, місцевому парку, шкільному дворі чи вздовж вуличних насаджень і занотувати найбільшу кількість кожного побаченого виду протягом години спостережень. Здійснити це найкраще вранці, коли птахи найактивніші. Отримані дані потрібно внести до анкети спостереження та надіслати її на адресу регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» або на адресу Українського товариства охорони птахів (УТОП).

Показовим у цьому випадку є кількість людей, що візьмуть участь у Великому зимовому обліку птахів, адже це буде впливати на коректність обліку. Деякі учасники можуть побачити всього декілька птахів протягом години спостережень, а інші – навпаки багато. Таким чином їхні дані будуть збалансовані і дадуть чітку картину про зимуючих птахів м. Чернігів.

Результати Зимового обліку птахів – це зафіксований миттєвий стан зимових популяцій птахів м. Чернігів. Порівняльний аналіз з року в рік допоможе простежити популяційні зміни серед наших звичайних видів птахів. Дикі птахи є чутливими індикаторами стану довкілля, тому результати обліків можуть нам допомогти з’ясувати набагато більше, ніж просто їхню чисельність. Якщо ми дізнаємося про зниження чисельності будь-якого виду, це допоможе вчасно вжити заходів з його збереження.

Звісно, що ці результати не можуть дати точної відповіді, скільки саме птахів, що  зимує в Чернігові, але завдяки зібраним даним, ми щороку матимемо змогу відстежувати потенційні зміни й дізнаватися, чи перегукуються вони з результатами наукових досліджень, зроблених професійними орнітологами.

Тож запрошуємо усіх до участі у міжнародному Зимовому обліку птахів м. Чернігова 18 – 25 січня 2016 року.

Анкету та детальнішу інформацію можна отримати в адміністрації регіонального ландшафтного парку «Ялівщина». Тел. моб. +38 (066) 234-13-55;

е-mail: yalivschyna_rlp@ukr.net, або безпосередньо на сайті Товариства.

Володимир Свердлов-директор РЛП «Ялівщина»

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?